Beroš je uvjeren da nas ne čeka katastrofa kao u Italiji; usput najavljuje još oštrije mjere

Govoreći o petoj koloni mislio je na liječnike koji se više bave politikom nego svojim poslom, tvrdi ministar

ZADNJA IZMJENA: ožu 26, 2020
Što se upravo događa s koronavirusom:

Ministar zdravstva Vili Beroš jutros je u emisiji U mreži Prvog kazao da će javnost detalje o razvoju događaja povezanih s koronavirusom čuti na redovnoj konferenciji za novinare u 9 sati, ali trenutno nema nekih važnijih novosti. „Unatoč širenju zaraze u zdravstvenim ustanovama, imamo dovoljno zdravih liječnika u sustavu”, tvrdi Beroš.

Ministar je usprkos tome kazao da se razmišlja o novim mjerama. „Zasad smo poduzeli značajne restriktivne mjere, i očekujemo da će kroz koji dan početi davati rezultate. Ako broj novooboljelih bude znatno rastao, izvjesno je da ćemo morati poduzeti još restriktivnije mjere”, rekao je Beroš.

Hrvatski sustav spreman za najgori varijantu

Hrvatska je u znatno boljoj situaciji nego Italija, smatra ministar. „Usporili smo eksponencijalni rast. Mi smo pet dana iza Italije, naš prvi slučaj je pet dana iza njihovog. Naša dinamika je puno drugačija, naša krivulja nije tako strma, nije eksponencijalni rast, to nam omogućava fleksibilnost”, tvrdi.

Dodaje da je hrvatski sustav ipak spreman i za najgoru varijantu. „Ako neće doći do eksplozije novih slučajeva, mi ćemo ovo kontrolirati. Naravno da je moguć i drugi scenarij, mi smo i na to spremni. Ako se desi talijanski ili španjolski scenarij, i na njega ćemo reagirati”, kazao je Beroš.

Kakva je situacija u Osijeku?

Beroš se osvrnuo na posljednje događaje u Osijeku, gdje su se spominjala dva lokalna žarišta u gradskoj bolnici. Istaknuo je kako se može dogoditi da pružanje pomoći ne bude izvedeno na najbolji način, što se prema Berošu jučer dogodilo u Osijeku.

„Najvažnije je da su epidemiolozi kroz svoje izvide detektirali tko je bio u kontaktu s pozitivnim pacijentima, a tko nije, te da saniraju posljedice događaja. Tako je bilo jučer u Osijeku. Moja obaveza je bila podržati ih i dati im potporu, kao i svim zdravstvenim djelatnicima koji su na prvoj crti bojišnice“, kazao je Beroš.

Situacija s opremom nije najbolja

Ministar je poželio dodati nešto izjavi kojom je jučer uznemirio javnost, onoj o postojanju pete kolone u zdravstvenom sustavu koja nastoji stvoriti netočan dojam o nedostatku medicinske opreme. „Jučer sam impulzivno reagirao, ali samo zato što sam 15 minuta prije presice Stožera dobio slike praznih polica u zagrebačkom KBC-u. Odmah sam kontaktirao ravnatelja koji je to opovrgnuo. Tada sam vidio status jednog kolege gdje nas se zbog toga proziva”, objasnio je Beroš.

“Ponavljam svoju izjavu, ali ona nije upućena zdravstvenim djelatnicima koji samoprijegorno rade na prvoj crti obrane, nego onima među nama koji se više bave politikom, a manje svojim poslom, a to je liječenje bolesnika”, dodao je. Na kraju je priznao da situacija s opremom „nije optimalna“, ali vjeruje kako će se stanje popraviti kada se do kraja otvori kinesko tržište.

Vedran Vrabec
Telegram autor
2016 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program