Beroš sutra bolnicama šalje nove upute za koronu. Roditelji i dalje neće moći biti uz djecu

Mladima je pak poručio neka umjesto sentiša odaberu neki moderan ples

ZADNJA IZMJENA: lip 28, 2020
Što se upravo događa s koronavirusom:

Ministar zdravstva Vili Beroš najavio je da će u ponedjeljak biti proslijeđene nove upute zdravstvenim ustanovama kako trebaju postupati u novonastalim okolnostima da bi se bolnički sustav zaštitio od prodora koronavirusa.

“U ponedjeljak će ići nova uputa zdravstvenim ustanovama kako reagirati u ovim okolnostima”, rekao je Beroš u nedjelju u Splitu, upitan kako tumači novi rast zaraženih u Hrvatskoj. Ministar je to kazao nakon novinarske opaske kako su među danas potvrđenih 67 novozaraženih koronavirusom troje djelatnici zagrebačke KB Dubrava.

“Zdravstveni sustav, uz još neke sustave, najizloženiji je širenju zaraze. Gotovo svakodnevno ekspertna skupina Ministarstva zdravstva radi situacijske analize i odlučujemo o tome što i kako napraviti”, naglasio je.

‘Ovo nisu zabrinjavajuće brojke’

Pojasnio je kako u kreiranju mjera radi sprječavanja širenja epidemije sudjeluju i Hrvatska liječnička komora i Hrvatski liječnički zbor, istaknuvši da mjere u sprječavanju koronavirusa “sad moraju biti selektivne i ciljane”.

“I sad, kao i u ranijim situacijama, moramo djelovati zajedno i ponašati se odgovorno i napraviti sve da zaštitimo zdravstveni ustav,” poručio je Beroš. Dodao je kako u ovom trenutku nisu zabrinjavajuće brojke oboljelih zdravstvenih djelatnika i onih u samoizolaciji.

Mladi neka odaberu moderan ples, ne sentiš

Osobno ga, istaknuo je, zabrinjavaju podaci da je više od polovice novozaraženih u Zagrebu “iz noćnih klubova za mlade”. “Stožer je poduzeo određene mjere, to jest nadzor rada tih klubova Te mjere su poduzete prije nekoliko dana i morat ćemo pričekati još koji dan da vidimo rezultate tih mjera. Vjerujemo da će to biti dovoljno da se spriječi širenje infekcije”, rekao je Beroš.

Mladima je poručio da se pridržavaju mjera potrebne fizičke udaljenosti i izbjegavaju kontakte te izaberu mjesto zabave na otvorenom, a ne u zatvorenom prostoru. Pritom je spomenuo i ples: “Plesati je u redu, ali ne sentiše, nego moderan ples koji ne uključuje bliski kontakt”, kazao je i dodao “sve ono što uključuje kontakt nije poželjno jer se jedino dodirom virus prenosi”.

Kako komentira SDP-ove kritike

Udruga Rode organizirala je peticiju da roditeljima omogući boravak s oboljelom djecom u bolnicama, a upitan hoće li se, unatoč epidemiji, roditeljima omogućiti takav boravak, ministar je kazao kako je to osjetljivo pitanje.

“To je vrlo osjetljivo pitanje, struka je već dala preporuku da, ako je ikako moguće, treba izbjegavati posjete roditelja bolesnoj djeci upravo iz sigurnosnih razloga”, kazao je Beroš. Naveo je kako je ekspertnoj grupi dao zadatak da razmotri taj problem, radi pronalaženja “optimalnog rješenja”.

Na upit kako komentira SDP-ove primjedbe da se u Hrvatskoj ne obavlja dovoljno testiranja na koronavirus, odgovorio je kako su takve izjave pokušaj prikupljanja “političkih bodova u predizbornoj kampanji”. “Te priče se odnose na situaciju koja je politička, predizborna je utrka, pojedinci pokušavaju dobiti određen političke poene”, ocijenio je i naglasio da broj testiranja raste.

Broj testiranja primjereno raste

“Mislim da je danas obavljeno više od 800 testiranja, što je daleko više od prije nekoliko dana kad je bilo 200 testiranja a to je potpuno jasno jer broj kontakata raste. Samo u Đakovu je organizirano preko 500 briseva, znači broj testiranja raste i ono je primjereno”, rekao je Beroš.

Ustvrdio je kako su zdravstveni kriteriji za testiranje vrlo jasni, uključuju određene simptome i kontakte s oboljelima, a takva strategija se, tvrdi, pokazala potpuno dobrom i usporedivom s onim zemljama koje su vršile puno više testiranja, a imale daleko lošije rezultate nego RH.

“Još jednom smo poklonili vjeru struci i mislimo da je ono što je struka iznjedrila glede kriterija testiranja optimalno u ovom trenutku”, izjavio je ministar, komentirajući SDP-ove primjedbe na račun Nacionalnog stožera.

Više s weba
Ostanite uz telegramov program