Beroš tvrdi da će nalaz inspekcije o zamjeni identiteta u Splitu biti završen najkasnije idućeg tjedna

'Finišira se nalaz zdravstvene inspekcije i sve relevantne informacije bit će dostupne javnosti', rekao je.

ZADNJA IZMJENA: svi 26, 2020

Ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je u utorak da se dovršava nalaz zdravstvene inspekcije oko zamjene pacijentica u splitskom KBC-u te će javnosti biti dostupan najkasnije sredinom idućeg tjedna.

“Finišira se nalaz zdravstvene inspekcije i sve relevantne informacije bit će dostupne javnosti krajem ovog tjedna ili sredinom slijedećeg”, kazao je Beroš nakon otvorenja novog Galenskog laboratorija, koji su izgradile Ljekarne Splitsko-dalmatinske županije.

O Meštroviću tek nakon nalaza

Na pitanje uživa li ravnatelj splitskog KBC-a Julije Meštrović njegovo povjerenje, rekao je da će nakon rezultata istrage incidenta u kojemu su zamijenjeni identiteti dviju pacijentica, nakon čega je jedna od njih preminula i pokopana pod pogrešnim imenom u Hercegovini, dok je druga nastavila živjeti pod krivim imenom – postupati Upravno vijeće, a u konačnici on kao ministar.

“Učinjen je veliki propust i treba svakako naći odgovornost”, poručio je.

O domu za starije po završetku istrage

Beroša su novinari upitali zašto javnost ne može vidjeti izvješća o splitskome domu za starije koji je postao najveće hrvatsko žarište koronavirusa, s obzirom da Općinsko državno odvjetništvo koje provodi vlastitu istragu kaže da nema nikakvih problema s time da se ono objavi.

“Stručne službe u Ministarstvu su rekle da prema određenom Zakonu o pristupu informacijama dok je određena istraga u tijeku nije dobro komentirati istu. Ja vjerujem da će ona uskoro završiti i sve će biti jasno i vidljivo”, poručio je ministar zdravstva.

Testiranje pacijenata u bolnicama

Beroš je rekao i da u ovom trenutku s obzirom na problem dugovanja veledrogerijama – ne vidi da prijeti blokada bolnicama. Izrazio je uvjerenje da će se o tom problemu za koji kaže da treba sustavno rješenje, razgovarati krajem ovog tjedna.

Na kritike liječnika da su nove mjere koga testirati na koronavirus previše relaksirane, odgovorio je da je HZJZ donio smjernice na osnovu njihovog promišljanja i stava struke u svijetu. “Međutim, ostavljena je mogućnost svim zdravstvenim ustanovama da njihova povjerenstva za kvalitetu i kontrolu infekcija određuju hoće li neke od dodatnih postupaka uvrstiti na listu onih kod kojih je potrebno testiranje”, dodao je.

Uskoro i preporuke za turiste

S obzirom da se broj aktivno oboljelih u Hrvatskoj spustio ispod sto, ministar zdravstva istaknuo je da se ispod te brojke ne mogu uvoditi prerigorozne mjere.

Naglasio je i da će na vrijeme biti izdane i preporuke za turiste koji će, kako se nada, u velikom broju doći u Hrvatsku. Beroš je apelirao na građane da i dalje drže socijalnu distancu i da vode računa o dezinfekciji i pranju ruku.

Više s weba
Ostanite uz telegramov program