Izgleda da bezglutenska prehrana nije za svakoga. Stručnjaci objasnili: 'Ako niste oprezni, možete se udebljati'

'Ako je nešto bez glutena, to ne znači automatski da je zdravo', kažu

FOTO: Unsplash

Istraživanja o celijakiji, autoimunoj bolesti kod koje tijelo oboljelih ne podnosi gluten, provedena su još 50-ih godina prošlog stoljeća, ali se tada smatrala rijetkim genetskim poremećajem. Međutim, kako je svijest o ozbiljnosti alergija na hranu počela rasti početkom ovog stoljeća, i razumijevanje osjetljivosti na hranu počelo se povećavati, ističe The Huffington Post.

U 2010. ljudi su globalno potrošili oko 2,5 milijarde dolara na hranu bez glutena, a mnogi su tada počeli smatrati da se gluten mora ocrnjivati i izbjegavati. Oko tri milijuna Amerikanaca boluje od celijakije, rekla je Carla Carter, direktorica za pružanje pomoći pri Nacionalnoj udruzi za celijakiju. ”To je ozbiljna genetska autoimuna bolest kod koje tijelo napada sluznicu tankog crijeva kada se unese gluten. Iako napada samo sluznicu tankog crijeva, učinci celijakije mogu se osjetiti u cijelom tijelu”, dodala je. Zato osobe s celijakijom moraju biti toliko oprezne.

Kakvi su simptomi?

Dokumentirano je više od 200 simptoma celijakije, tako da je ova bolest za svakoga drugačija. Molly Miller, vlasnica pekare Sift Gluten Free u Minneapolisu, kaže da su im ljudi spominjali simptome poput migrene, problema s kožom, mentalne magle i teške nadutosti.

Postoji i manje ozbiljan sindrom poznat kao necelijačna osjetljivost na gluten ili NCGS. Carter procjenjuje da ga ima više od 18 milijuna Amerikanaca, dok Cynthia Kelly, dijetetičarka i izvršna direktorica grupe za intoleranciju na gluten, kaže da ne postoji jasna dijagnoza. ”NCGS nije alergija ili autoimuna bolest. Iako nije tako vjerojatno da će uzrokovati dugoročne zdravstvene probleme, uzrokuje simptome. I može imati značajan utjecaj na nečiju kvalitetu života”, pojasnila je razliku.

Također, postoje i ljudi koji imaju alergiju na pšenicu, jednu od najčešćih alergija na hranu. Konzumiranje pšenice može dovesti do koprivnjače, osipa, bolova u trbuhu ili problema s disanjem.

Izbjegavanje glutena bez razloga

Na policama trgovina može se naći niz proizvoda bez glutena, a možda i poznajete ljude koji izbjegavaju gluten iz razloga koji nisu povezani s bolešću. Kelly je citirala istraživanje Gluten Intolerance Group iz 2021. u kojem je gotovo četvrtina kupaca u SAD-u izjavila da izbjegavaju gluten.

Budući da ga otprilike jedna od četiri osobe izostavlja iz prehrane, je li gluten postao nešto što svi trebamo izbjegavati? Stručnjaci kažu da je odgovor – ne. ”Velika većina nas genetski je predisponirana za probavu glutena u toj mjeri da klinički ne bismo imali problema s unosom glutena. Zaključak je da nije istina da svi moraju prestati jesti gluten kako bi ostali zdravi”, ističe dr. Alessio Fasano, direktor Centra za celijakiju i voditelj pedijatrijske gastroenterologije i prehrane u Općoj bolnici Massachusetts.

Nije sve bezglutensko zdravo

Iako je nekima to apsolutna potreba, dobro jesti na bezglutenskoj dijeti može biti izazovno, pa čak i skupo. Stručnjaci poručuju da nema potrebe stvarati zalihe skupljih, manje hranjivih proizvoda samo zato što su označeni kao bezglutenski. ”Pakirani proizvodi bez glutena obično imaju nižu nutritivnu kvalitetu od sličnih namirnica koje sadrže gluten. Dakle, ako ne morate biti bez glutena, ovi proizvodi nisu ništa zdraviji i možda imaju nižu nutritivnu vrijednost”, istaknula je Vanessa Weisbrod glavna službenica za obrazovanje pri Zakladi za celijakiju.

Vlasnica pekare s bezglutenskim proizvodima poručuje da ne treba pretpostavljati da je nešto automatski zdravo čim vidite naljepnicu ”bez glutena”. ”Mnogo prerađene hrane bez glutena sadrži puno veziva, škroba i drugih punila koja mogu uzrokovati vlastitu vrstu probavnih smetnji”, kaže ona.

Dijetetičarka Kelly upozorava i da hrana bez glutena može imati više kalorija, šećera i masnoća za manju veličinu porcije od bezglutenske hrane. ”Ako niste oprezni, možete se udebljati na bezglutenskoj dijeti”, poručila je. Budući da cijene hrane nastavljaju rasti, važno je napomenuti da bezglutenska dijeta može biti vrlo skupa. ”Hrana bez glutena je u prosjeku 183 posto skuplja od drugih namirnica koje sadrže gluten”, zaključila je Carter.