Bivši španjolski kralj, koji je zbog skandala napustio svoju zemlju, zasad se smjestio u Abu Dhabiju. Izlaze detalji

Još nije poznato je li to samo privremeno ili trajno odredište Juan Carlosa I

ZADNJA IZMJENA: kol 11, 2020
Foto: AFP

Napokon je razriješena enigma gdje se smjestio bivši španjolski kralj Juan Carlos I nakon što je iznenada napustio Madrid i otišao u egzil. Španjolska medijska grupa NIUS objavila je fotografiju Juana Carlosa kako se s maskom na licu spušta niz stepenice privatnog zrakoplova u zračnoj luci Al Bateen Executive Airport, u Abu Dhabiju, glavnom gradu Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Španjolski dnevni list ABC je objavio je da je zrakoplov pokupio bivšeg kralja u španjolskom gradu Vigo te da je preko Pariza prebacio do Abu Dhabija. Bivši kralj, četiri tjelohranitelja i još jedna osoba potom su helikopterom prevezeni do hotela Emirates Palace koji je u vlasništvu države i jedan je od najluksuznijih hotela na svijetu. Tvrdi se da je Juan Carlos za svoju rezidenciju odabrao predsjednički apartman koji stoji 11.000 eura po danu.

Je li to samo zaustavljanje ili trajnije mjesto za boravak nije jasno. Juanu Carlosu šeik Mohammed bin Zayed al Nahyan, prijestolonasljednik Emirata Abu Dhabija, zajamčio je punu privatnost jer je zabranio pristup novinarima i paparazzima.

Napustio prijestolje pa Španjolsku

Isprva se nagađalo da je Juan Carlos otišao na portugalsku rivijeru, potom da je kod prijatelja u Dominikanskoj Republici, da bi se na kraju utvrdilo da se skrasio u pustinjskoj prijestolnici. Juan Carlos morao je napustiti Španjolsku zbog nekoliko velikih financijskih skandala koji su jako naštetili njegovom sinu kralju Felipeu VI i cijeloj kraljevskoj obitelji. Zbog toga je je poslao pismo sinu te ga obavijestio da zbog “javnih posljedica određenih epizoda iz mog prijašnjeg privatnog života” napušta Španjolsku nakon 40 godina provedenih na kraljevskom prijestolju.

Juan Carlos bio je prisiljen 2014. abdicirati u korist sina Felipea zbog cijelog niza financijskih skandala pa je tim činom ostao bez imuniteta i zaštite nepovredivosti, koju svaki kralj ima po španjolskom Ustavu. Juan Carlosa, među ostalim, tereti se da je od pokojnog kralj Saudijske Arabije Abdullaha, dobio poklon od oko 65 milijuna eura kao proviziju jer je pomogao jednom šapanjolskom konzorciju da dobije posao izgradnje brze željezničke pruge između saudijskih gradova Medine i Meke vrijedan 6,7 milijardi eura.

Treba li ukinuti monarhiju?

Zbog svega toga Juan Carlos je od kralja Španjolske postao kralj skandala. To je u Španjolskoj obnovilo rasprave o ulozi monarhije u demokratskom sustavu, a katalonski parlament – koji kontroliraju separatističke stranke koje traže neovisnost od Španjolske – izglasao je prijedlog za osudu kralja Carlosa. “Ni Španjolci ni Katalonci ne zaslužuju takav međunarodni skandal,”, izjavio je regionalni predsjednik Quim Torra. Sve se glasnije također opet čuju zahtjevi da Španjolska treba ponovno biti republika.

Da bivšeg kralja sve te priče ipak nisu ni malo uzbudile pokazuje i to što je za svoj boravak, privremeni ili stalni, to se još ne zna, odabrao jedan od najluksuznijih hotela na svijetu. Izgradnja Emirates Palace hotela stajala je više od 3 milijarde dolara, ima 7 zvijezdica i otvoren je 2005. Hotel je ugostio brojne velike svjetske ličnosti i zvijezde show businessa, tamo su boravili bivši britanski premijer Tony Blair i bivši američki predsjednik Bill Clinton.

Hotel za poznate i slavne

U njemu su 2010., za proglašenja najboljih sportaša svijeta, Laureus award, odsjeli Blanka Vlašić i njen otac i trener Joško. Tu se Blanka u Golf klubu Saadiyat Beach upoznala s američkim glumcem Kevinom Spaceyem, dvostrukim dobitnikom Oscara, koji nije krio nelagodu kad je zbog fotografiranja stao uz Blanku koja je bila za glavu viša od njega. Bio je tu i glumac Morgan Freeman, Sir Bobby Charlton, Rafael Nadal, Luis Figo, Gianfranco Zola i mnogi ponajveći svjetski sportaši.

Hotel Emirates Palace površine je 850.000 četvornih metara, dok, primjerice, Buckinghamska palača u Londonu ima svega 77.000 četvornih metara. Koliko je to zapravo golem hotel pokazuje i to da je Blanka Vlašić svaki dan na katu u kojoj je bila njena soba, marljivo vježbala. Bilo je dovoljno prostora da se razgibava, skače, trči, bez bojazni da će uznemititi druge goste. Naime, u cijelom hotelu su duboki perzijski tepisi koji upijaju svaki zvuk.

Luksuz na svakom koraku

Već ulazak u hotelski kompleks izgleda kao iz bajke: most obložen fenjerima, palme, cvijeće, vodoskoci, parkovi, veličanstvena hotelska vrata kao iz 1001 noći. Hotel se prostire na više od 1.000 hektara prepunih besprijekorno uređenih parkova, sa 100 vodoskoka i 8.000 stabala. Palata Emirates proteže se više od jednog kilometra od istoka prema zapadu, ima privatnu plažu dugu 1,3 km na obali Perzijskog zaljeva, dva bazena, fitnes centre, Spa…

U njemu sve pršti od luksuza: optočen je zlatnim, srebrnim, i staklenim mozaicima inspiriranim arapskom umjetnošću i poviješću. U hodnicima, sobama i predvorjima visi više od 1.000 lustera Swarovski, koji osvjetljuju zlatne ikone po stropovima koji su ukrašeni 22-karatnim zlatnim i srebrnim listovima. Vijek trajanja tih listova je svega četiri do pet godina pa ih zato neprestano zamjenjuju i uvoze iz Italije. Hodnike i predvorja ukrašavaju stotine palmi, bezbrojnih cvjetnih garnitura, a gostima su batleri na raspolaganju 24 sata.

Bolje nego u kraljevskoj palači

Svake večeri u 14 luksuznih restorana, uz goste, dolazi i domaća politička, poslovna i financijska elita. Svi oni u pravilu dolaze u pratnji tri ili četiri žene, koje su sve nakrcane zlatom i briljantima, a ne treba posebno ni isticati da su sve odreda ljepotice. Hotel raspolaže s 302 prostrane sobe te s 92 fantastična apartmana nezamislive raskoši. Svaki se doima poput kraljevskih odaja, kupaonice su velike poput dnevnih boravaka i sve su u mramoru, zlatu i srebru.

Cijene se izvan sezone kreću od 800 eura do 11.000 eura po danu. U podzemni parking može stati 2.500 automobila. Gostima se za ne manju cijenu od 500 dolara nude izleti na devama, šetnje i vožnje na biciklima i specijalnim kamionetima, uživanje u pustinjskoj tišini, lov sokolima…Nema sumnje da bivšem španjolskom kralju u takvom ozračju neće ništa nedostajati jer Emirates Palace po luksuzu ne zaostaje odajama u kraljevskoj palači u Madridu, premda ona ima 3.418 soba.

Mladen Pleše
Novinar
629 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program