Bivši španjolski kralj nakon financijskog skandala i teških optužbi objavio da napušta zemlju

Problematični su milijuni koje je dobio od pokojnog kralja Saudijske Arabije te još neke transakcije

ZADNJA IZMJENA: kol 4, 2020
Foto: AFP

Bivši monarh, kralj Juan Carlos I, 82, koji je 40 godina vladao Španjolskom, u pismu sinu, kralju Felipeu VI, najavio je da seli u drugu državu. U pismu sinu, Juan Carlos i je napisao: “Obavještavam vas o svojoj odluci da tijekom ovog razdoblja odselim iz Španjolske.”

Potom je objasnio da je donio odluku na temelju “javnih posljedica određenih epizoda iz mog prijašnjeg privatnog života”. Juan Carlos je zaključio kako je “ovo vrlo emocionalna odluka, ali je prihvaćam s velikom vedrinom. Bio sam španjolski kralj skoro 40 godina i kroz sve to vrijeme oduvijek sam želio ono što je najbolje za Španjolsku i krunu. ”

Juan Carlos međutim nije spomenuo kada će se i u koju zemlju preseliti.

Bio je prisiljen abdicirati

Kraljevska kuća objavila je pak da je kralj Felipe izrazio “zahvalnost i poštovanje” za tu odluku te je posebno istaknuo “povijesnu važnost vladavine svog oca” i njegovu službu Španjolskoj i demokraciji.

Kralj Juan Carlos odlazi u izgnanstvo zbog optužbi o financijskim zloporabama koje su naštetile ugledu monarhije i osramotili njegovog sina kralja Felipea. Kraljevska kuća negirala je da je kralj Felipe imao saznanja o bilo kakvim navodnim financijskim malverzacijama svog oca.

To je već drugi puta da bivši kralj vuče iznuđene poteze: zbog brojnih financijskih skandala bio je prisiljen 2014. abdicirati u korist svog sina Felipea. Tim činom izgubio je pravo na imunitet i zaštitu nepovredivosti, koju svaki kralj ima po španjolskom Ustavu.

Oduzeo mu godišnju apanažu

Sin Felipe VI odrekao se zbog toga osobnog nasljedstva od oca, a oduzeo mu je i godišnju apanažu od 194,232 eura.

Kralj Juan Carlos imao je važnu ulogu u političkom životu Španjolske. Među ostalim, zaslužan je za obnovu demokracije nakon smrti diktatora Francisca Franca 1975. jer je odlučno 1981. spriječio pokušaj vojnog udara.

Dar od 65 milijuna eura

U istragama je utvrđeno da je od pokojnog kralja Saudijske Arabije Abdullaha, dobio poklon od oko 65 milijuna eura s računa jednog tajnog offshore fonda. To je navodno bila provizija koju je dobio jer je pomogao jednom španjolskom konzorciju da dobije posao izgradnje brze željezničke pruge između saudijskih gradova Medine i Meke vrijedan 6,7 milijardi eura.

Optužen je također da za vrijeme najveće ekonomske krize odlazio na lov na slonove u Bocvanu. Odvjetnik Juan Carlosa najavio je da će kralj, iako će biti u inozemstvu, surađivati s istražiteljima. Španjolski premijer Pedro Sanchez nedavno je pak izjavio da su istrage koje su u Španjolskoj i Švicarskoj pokrenute protiv bivšeg kralja vrlo “uznemirujuće.”

Mladen Pleše
Novinar
629 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program