Osnovna pravila ponašanja za stolom prema bontonu
Uživajte u ukusnoj hrani i druženju s prijateljima i članovima obitelji
Bez obzira jeste li domaćin ili gost, pridržavanje određenih pravila ponašanja pridonosi ugodnoj atmosferi i uspješnoj komunikaciji za stolom. Bonton za stolom nije samo skup pravila, već odražava poštovanje prema drugima i pridonosi ugodnoj atmosferi tijekom obroka. Pridržavanje osnovnih pravila bontona za stolom, kao što su pravilno držanje pribora, poštivanje redoslijeda jela i pristojna komunikacija pomoći će vam da uživate u obrocima u društvu drugih.
Osnovna pravila ponašanja za stolom koja treba znati
- Osnovno pravilo kod bontona za stolom je da se pribor drži tako da vrhovi vilice i noža budu okrenuti prema stolu.
- Dok ne jedete, ruke držite na krilima stolice ili položene na stol ispod stola. Ubrus stavite na krilo.
- Također je važno da slijedite redoslijed jela prema konvencionalnim pravilima: juha, predjelo, glavno jelo, salata, desert.
- Koristite pribor namijenjen za svaku vrstu hrane i izbjegavajte upotrebu prstiju, osim ako nije neizbježno.
- Kad ste gotovi s jelom pribor za jelo koje ste koristili trebali biste staviti na tanjur, a ne na stol.
- I ne zaboravite na mobitel, prije nego što dođete do stola stavite ga na tiho ili vibriranje. Mobitel se nije pristojno držati na stolu.
Komunikacija za stolom po bontonu
- Što se tiče komunikacije prema pravilima bontona izbjegavajte razgovore s punim ustima.
- Obratite pažnju na teme razgovora, izbjegavajući kontroverzne ili neprimjerene teme.
- Uvijek nudite hranu drugima prije nego što je sami uzmete. Kada uzimate hranu, učinite to tiho i diskretno.
- Izbjegavajte rasprave o kontroverznim temama. Budite uljudni i slušajte sugovornika. Domaćin treba voditi glavnu riječ i brinuti se o udobnosti gostiju.
- Gosti trebaju izraziti zahvalnost za gostoprimstvo.
- Budite otvoreni prema potrebama drugih gostiju i pokažite svoju uljudnost i poštovanje prema svima za stolom.