Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Život

Život Botticellijeva slika, jedno od najvažnijih renesansnih djela u privatnom vlasništvu, ide na aukciju. Procjena: 80 milijuna dolara

'Godinama nećemo vidjeti renesansnu sliku ovakve važnosti na aukciji'

An art handler from Sotheby’s arranges Botticelli’s "Young Man Holding a Roundel" during a press preview at Sotheby’s on September 23, 2020. - The painting will be  the highlight of  the annual Masters Week sales series in New York in January 2021. The work is estimated to sell for in excess of $80 million, which will establish it in art market history as one of the most significant portraits, of any period, ever to appear at auction. (Photo by TIMOTHY A. CLARY / AFP)
FOTO: AFP

Slika renesansnog majstora Sandra Botticellija ide na aukciju početkom iduće godine u New Yorku, objavio je Sotheby’s . Portret mladića s okruglom minijaturom (Young Man Holding a Roundel), star 550 godina, mogao bi premašiti 80 milijuna dolara, što je trenutna službena procjena.

Botticelli, najpoznatiji po remek-djelima Rođenje Venere i Alegorija proljeća, smatra se jednim od najvećih ranorenesansnih majstora. Prema Sotheby’su, sačuvano je samo desetak njegovih portreta, od kojih je većina u muzejskim zbirkama.

Mogla bi ići do 100 milijuna

Christopher Apostole iz aukcijske kuće Sotheby’s rekao je da “ovo nije samo najveći Botticelli već i jedno od najboljih djela renesansne umjetnosti u privatnim rukama”. Dodao je i kako se “ovakva prilika rijetko viđa i da godinama nećemo vidjeti renesansnu sliku ovakve važnosti na aukciji”.

S obzirom na to, iako je procjena nešto manja, nagađa se kako bi se slika mogla prodati za čak 100 milijuna dolara. Time bi ušla u povijest kao prva umjetnina nakon Monetovog Stoga sijena koja je dosegla svotu od devet znamenki.

Trenutni vlasnik kupio je djelo 1982. godine za 810 tisuća funti ili nešto više od milijun dolara. Slici je u međuvremenu porasla vrijednost, a u posljednjih 50 godina posuđivana mnogim muzejima uključujući Nacionalnu galeriju u Londonu i Metropolitan u New Yorku.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više