Život

Božinović otkrio koliko dana moramo imati silazan trend u broju oboljelih da bi se popustilo s mjerama

Ministar napominje kako je Hrvatska suočena s ekstremnom situacijom

FOTO: Screenshot HRT

Ministar unutarnjih poslova i šef Nacionalnog stožera civilne zaštite, Davor Božinović, gostovao je jutros u HRT-ovoj emisiji “A sada Vlada” gdje je komentirao aktualno stanje oko epidemije koronavirusa u Hrvatskoj.

Božinović je još jednom istaknuo kako je u ovom trenutku jedina bitna mjera socijalno distanciranje i održavanje higijenskih mjera, te da ne postoje cjepiva ili lijekovi koji dokazano liječe oboljele od koronavirusa.

‘I dalje postoje građani koji podcjenjuju virus’

Ipak, ministar smatra kako postaje očito da je većina građana shvatila nužnost mjera koje je uveo Nacionalni stožer. Nažalost, kako je istaknuo, i dalje postoje građani koji to podcjenjuju.

“Oni smatraju da ako ne vide neprijatelja – da on nije tu, što je vrlo pogrešna ocjena i ta ocjena može koštati. Trendovi na svjetskoj razini pokazuju da mjere postaju sve restriktivnije”, kaže Božinović te dodaje kako ima dosta proboja u zdravstveni sustav.

“Što je svaki pojedinac restriktivniji prema sebi, manje je potrebe da institucije reagiraju. Idealan scenarij bi bio da se svi pridržavaju mjera, ali znamo da to nije tako”, kaže.

Prezentacija nove e-propusnice

Božinović je rekao da će se danas održati prezentacija nove e-propusnice koja će povezati institucije relevantne za izdavanje e-propusnica.

“Kako bi se u svakom trenutku znalo kome se izdalo i kako osobe u samoizolaciji ne bi putovale Hrvatskom i širile zarazu”, kazao je.

Ministar je napomenuo kako je Hrvatska suočena s ekstremnom situacijom i shvaća da mjere nisu nikome drage. Ipak, kako je rekao, postoji velik dio građana koji mogu i trebaju ostati kod kuće, a to ne rade čime ugrožavaju druge, prvenstveno zdravstvene radnike koji nam, istaknuo je, u ovom trenutku trebaju.

‘Nismo još u fazi popuštanja mjera’

Božinović se dotaknuo i broja slučajeva zaraze koronavirusom u Hrvatskoj i činjenice da rast zaraženih nije eksponencijalan. Istaknuo je kako se građani zbog toga ne smiju opustiti.

“Stručnjaci kažu da bismo 5 do 7 dana trebali imati silazni trend oboljelih kako bi mogli govoriti da su mjere doprle do najvećeg broja ljudi. Promišljamo o tome gdje se treba nešto popustiti, ali još nismo u toj fazi”, rekao je Božinović na HRT-u.

Činjenica je da broj slučajeva raste i da nije eksponencijalan. Ali ne smijemo se opustiti. Stručnjaci kažu da bismo 5…

Gepostet von Davor Božinović am Mittwoch, 1. April 2020

Nastavite čitati