Božinović se naljutio zbog previše izdanih propusnica: ‘Ritam je sto tisuća dnevno, tako se gubi smisao te mjere’

Ministar je naglasio da svi podaci o izdanim propusnicama ostaju zabilježeni

ZADNJA IZMJENA: tra 3, 2020
Foto: PIXSELL
Što se upravo događa s koronavirusom:

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović na današnoj je presici Stožera civilne zaštite upozorio da se izdaje previše propusnica za kretanje između gradova i općina, zbog čega prijeti opasnost da ta mjera izgubi smisao. “Kada govorimo generalno o propusnicama, one nisu tu da bismo povećali broj putovanja, već da bi osigurali ono što je nužno, da se tim ljudima ili tim strukama omogući izuzetak one odredbe o zabrani napuštanja mjesta prebivališta. To su mjere zbog kojih se mi u konačnici držimo linearnog povećanja broja zaraženih koje sada imamo”, rekao je Božinović, zatraživši da poslodavci budu restriktivniji kod izdavanja propusnica.

“Moramo osvijestiti činjenicu da su s jedne strane život i zdravlje na prvom mjestu, što znači da putuju samo oni koji trebaju putovati. Do danas do 11:45 sati izdane su 192.262 propusnice. Imamo neki ritam dodjele od sto tisuća propusnica dnevno. Ako nastavimo tim ritmom, one bi s epidemiološke strane počele gubiti smisao. Bitno je naglasiti da ljudi koji su u istom mjestu ne trebaju propusnicu, te apeliram da firme propusnice daju onima koji zaista moraju nekuda otići, inače se gubi njihov smisao. Pa ne može biti situacija da svi moraju dobiti propusnicu.

Sve ostaje zabilježeno

Ministar je upozorio da bi zloupotreba izuzeća od mjere zabrane napuštanja prebivališta mogla biti kažnjena. „Dosad je odbijeno više od četiri i pol tisuće propusnica. Još ne znamo koliko je osoba koje su u samoizolaciji, a tražile su propusnicu. To su sve ponašanja koja ostaju zabilježena: tko je tražio propusnicu, tko je dao i u koju svrhu. Pozivam sve da dobro razmisle, ne samo u interesu svoje firme, nego i u interesu zdravlja svoje obitelji, nacije, i da budu restriktivni kad stavljaju ljude na popis. Neka propusnice daju samo na ono razdoblje taj djelatnik treba napustiti prebivalište”, rekao je Božinović.

Ministar je naglasio kako Stožer mjere donosi nastojeći u obzir uzeti potrebe očuvanja javnog zdravlja, ali i ostalih potreba građna i gospodarstva. “Mi osluškujemo što dolazi s terena i prilagođavat ćemo se svakoj situaciji, pogotovo kada se radi o manjim općinama koje imaju samo jedan dućan ili ljekarnu. U Stožeru cijelo vrijeme balansiramo između toga kako zadržati kontrolabilnu epidemiološku situaciji i kako s druge strane omogućiti da život ide dalje. To nastoje sve države u svijetu“, kazao je Božinović.

Vedran Vrabec
Telegram autor
2018 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program