Život

Brač očekuje povratak na stanje od prije 27. travnja, polako stižu rezultati testiranja

Jučer je na Braču uzeto 90 briseva kontakata zaraženih otočana, njih 22

09.05.2020., Nerezisca, Brac - U zgradi Opcine Nerezisca u tijeku je testiranje na COVID-19. Mjestani koji su na popisu za testiranje okupili su se ispred zgrade i cakaju da ih se prozove.
Photo: Milan Sabic/PIXSELL
FOTO: PIXSELL

Na Braču je uzeto 90 briseva kontakata zaraženih otočana, njih 22, te sada polako pristižu rezultati. Index piše da su zasad stigli rezultati za 20 testiranja, od čega je pet pozitivnih. Prvi rezultati trebali su biti gotovi još sinoć..

“Ukupno je uzeto 90 briseva, to su kontakti osoba kojima je jučer potvrđena zaraza”, rekla je u subotu za N1 Željka Karin, šefica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije. Govoreći danas za Hinu nije željela potvrditi informacije o pet novozaraženih dok se ne objavi službeno priopćenje.

Informacije o testovima iza podneva i u 18 sati

No, Kaurin je otkrila kako se osjećaju pacijenti s Brača koji su dosad imali pozitivan test na koronavirus. Tako je kazala da je njihovo zdravstveno stanje dobro, da nemaju ozbiljnijih simptoma osim temperature i šmrcanja, te da su dvije osobe, stariji gospodin i gospođa, primljeni u bolnicu.

Načelnik bračkog stožera Nikola Martinić izjavio je, pak, za Index kako će službene informacije o testovima objaviti u dva navrata danas, iza podneva i nakon 18 sati.

Očekuju vraćanje starih mjera

Zbog otvaranja žarišta koronavirusa na Braču, gdje su dosad službeno oboljele 22 osobe, Nacionalni stožer civilne zaštite donio je u subotu odluku o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravišta na području otoka u trajanju od 14 dana. Time je taj otok na korak do potpune karantene. Načelnik bračkog stožera jutros je rekao kao je primjena odluke o zabrani kretanja počela.

“Od sinoć u ponoć je u punoj primjeni. Trebali bismo uskoro dobiti i ostale odluke za povratak na stanje od prije 27. travnja”, kaže Martinić.

Izuzeće Brača iz popuštanja mjera

Na pitanje rade li na otoku objekti koji su mogli biti otvoreni u prvom i drugom valu popuštanja mjera, Martinić je kazao kako su svima preporučili da pričekaju.

“Ljudi su nas pokušavali kontaktirati, i mi smo zvali i svima smo preporučili da pričekaju i da budu oprezni. Imamo informacije da Nacionalni stožer radi na ostalim odlukama koje su potrebne da se vratimo na stanje od prije 27. travnja i zahvaljujemo Stožeru na tome. Kako stvari stoje, Brač će se kao cjelina izuzeti iz popuštanja mjera koje kreće u ponedjeljak”, kazao je.

 

Nastavite čitati