Pravilnik upotrebi kolačića
Portal Telegram.hr unaprijedio je politiku privatnosti i korištenja takozvanih cookiesa, u skladu s novom europskom regulativom. Cookiese koristimo kako bismo mogli pružati našu online uslugu, analizirati korištenje sadržaja, nuditi oglašivačka rješenja, kao i za ostale funkcionalnosti koje ne bismo mogli pružati bez cookiesa. Daljnjim korištenjem ovog portala pristajete na korištenje cookiesa. Ovdje možete saznati više o zaštiti privatnosti i postavkama cookiesa

Bračni par pokrenuo je mali lanac wok barova, nakon Sarajeva i Dubrovnika ovaj su otvorili u Radićevoj u Zagrebu

Snogu je restorančić u Radićevoj 8 gdje rade kvalitetne wokove

ZADNJA IZMJENA: pro 12, 2019
Foto: Vjekoslav Skledar

U Radićevoj 8, u malom prostoru od 40 kvadrata, u petak je otvoren novi wok bar – Snogu. Vlasnici su 30-godišnja Sarah Čerkez i 34-godišnji Armin Hadžić, supružnici koji su zavoljeli wok dok su živjeli u Italiji. Tamo su ga i naučili raditi, i to prilično dobro, barem prema prvim vrlo amaterskim dojmovima redakcije Telegrama. Dapače, naš urednik fotografije otišao je toliko daleko da ga je nazvao “najboljim koji je probao u Zagrebu”.

Par je, inače, prvi restoran otvorio prije pet godina, 2014., u Sarajevu. Nešto kasnije, 2017., otvorili su jedan i u Dubrovniku, a sada su svoj mali lanac wok barova odlučili proširiti na Zagreb. Do prostora u Radićevoj došli su, kažu, sasvim slučajno.

“Shvatili smo da u Dubrovniku zapravo imamo posla samo dok traje sezona pa smo željeli otvoriti restoran u još jednom gradu u Hrvatskoj. Prostor, iskreno, nismo uopće tražili. Našem prijatelju su ponudili ovaj, ali on nije bio zainteresiran pa nam ga je spomenuo. Čim smo ga vidjeli smo se zaljubili, bio je točno ono što nam treba”, priča nam vlasnica i dodaje da su prostor uređivali tri mjeseca.

Chef i vlasnik Armin Hadžić sa zaposlenicima Vjekoslav Skledar

Obiteljski posao

Cijela priča oko uređenja ostala je u obitelji. Naime, supružnici su angažirali 30-godišnjeg Haruna Čerkeza, Sarinog brata koji je inače arhitekt, i njegovu curu, 28-godišnju Sabinu Hodović. Njih dvoje su radili i na prva dva restorana, a oni su smislili i ime restorančića: “Kako u sarajevskom restoranu nema mjesta za sjedenje trebalo nam je neko ime koje će ljudima odmah dati do znanja o kakvom se konceptu radi. Tako smo se odlučili za ‘Snogu’, pošto se kod nas govori da se jede s nogu”, objašnjava nam vlasnica.

Inače, zagrebački restoran interijerom se prilično razlikuje od onih u Dubrovniku i Sarajevu: “Htjeli smo naš fast food predstaviti na potpuno drugačiji način pa smo angažirali umjetnika Rikarda Druškića, koji je rođen u Zagrebu ali živi u Sarajevu. On nam je naslikao ilustracije koje smo mi prenijeli u kompjuter, isprintali na velikim panelima i zalijepili ih na zid. Rikard kaže da je taj rad svojevrsni omaž radu Ivana Generalića, koji je jedan od njegovih najdražih slikara”, priča nam Čerkez.

Većinu od 40 kvadrata prostora zauzima kuhinja i prostor za pripremu jela dok je dio za goste manji: “Imamo četiri visoka stola za kojima gosti mogu pojesti, a čekamo i dozvolu za malu terasu na kojoj će biti još tri stola. Ipak, poanta je da ljudi jelo uzmu za van”, kaže nam vlasnica.

Kuhinja zauzima većinu prostora Vjekoslav Skledar
Za goste imaju četiri visoka stola Vjekoslav Skledar

Biftek, lignje i vege varijante

Koncept i jelovnik osmislio je Hadžić, a ponuda je drugačija u svakom restoranu: “U Sarajevu smo meni prilagodili željama gostiju, u Dubrovniku smo ga prilagodili mediteranskim namirnicama i ima puno više morskih proizvoda, dok je u Zagrebu kombinacija toga, podjednako ima i ribe i mesa. Imamo biftek, teletinu, piletinu, losos, lignje i škampe”, priča nam vlasnica i dodaje:

“Umaci su svi domaći, sami ih radimo i svi su po originalnim recepturama moga muža. Imamo i jedan dio u meniju koji se zove Taste of Asia. Naime, imali smo jednog kuhara iz Šangaja koji je originalne recepte prenio Arminu i tu su četiri jela koja su baš autentična kineska. Imamo i vegetarijanski wok i salate, a to mogu jesti i vegani jer mogu izabrati staklene nudle koje se rade bez jaja i drugih namirnica životinjskog porijekla.”

Pripema woka Vjekoslav Skledar
Priprema woka Vjekoslav Skledar

Cijene se kreću od 19 do 65 kuna, a najjeftinije na meniju su rolice. Cijene wokova mijenjaju se ovisno o tome uzimate li ih s rižom, fusilima ili staklenim rezancima, kao i vrsti mesa ili ribe koju odaberete. Najjeftinija je vege varijanta koja stoji 28 kuna ako je s rižom, 30 s fusilima i 35 sa staklenim rezancima. Teriyaki piletina s menija Taste of Asia stoji 45 kuna, a wok wrap Zagreb mix je 40 kuna. Cijena salata kreće se od 24 do 54 kune.

Wok biftek s fusilima, 60 kuna Vjekoslav Skledar
Wok škampi s nudlama, 55 kuna Vjekoslav Skledar

Željka Orešković
Telegram autor
623 članka Više o autoru
Više s weba