Bračni terapeut objašnjava glavni razlog zašto novac uništava brakove. I tvrdi da ustvari i nema veze s mahnitim trošenjem

Nije povezano s trošenjem novca ili tajnim bankovnim računima

ZADNJA IZMJENA: pro. 10, 2016

Za mnoge parove, novac može biti konstatni izvor sukoba i svađa, a bračne razmirice oko financija nerijetko mogu na kraju završiti razvodom. No u svojoj srži, najveći razlog zbog kojeg novac rastura brakove nema veze s mahnitim trošenjem novca ili tajnim bankovnim računima, piše Business Insider.

Kvalitetan brak se svodi na kvalitetnu komunkaciju. U tom okviru, novac vrlo lako može postati problematična stavka, jer je često povezan s nekim drugim vrijednostima, poput iskrenosti i povjerenja. “Ako nema međusobnog povjerenja kada je u pitanju novac, onda partneri vrlo vjerojatno ne vjeruju jedan drugome u vezi mnogo drugih stvari, jer je novac prilično osnovna stvar u svakom odnosu”, objašnjava dr. Michael McNulty, bračni terapeut iz savjetovališta Chicago Relationship Center.

Revizija bračne situacije

McNulty svojim klijentima preporuča razvoj navika koji podrazumijevaju otvoreni, iskreni i kontinuirani dijalog između partnera. Isto tako, on predlaže da partneri na tjednoj bazi sjednu i naprave reviziju svojeg bračnog stanja. Na tim “sastancima”, partneri moraju raspraviti bilo kakve međusobne zamjerke, bilo da se tiču roditeljstva, intimnosti ili financija.

“Ako s bilo kojim problemom partneri ostanu u pat poziciji, što znači da su zapeli i imaju poteškoće u razgovoru oko tog problema, moramo uložiti mnogo više truda i napora”, objašnjava. “U pravilu, održavanje ovih tjednih sastanaka pomaže u komunikaciji o problemima.”

Osim toga, od krucijalne je važnosti da se partneri međusobno potpuno razumiju kakva im je filozofija i ranija praksa s novcem. Je li vaš partner odrastao u neimaštini? Je li i prije imao problema s raspolaganjem financijama? Ako se ta pitanja kvalitetno prođu nekoliko puta, mnogo je lakše razumijeti partnera, kaže.