Život

Brođanka je išla na posao kad je čula psa kako laje. Kujica je dozivala u pomoć; netko joj je zapalio štence

Šest štenaca zapaljeno je kod Slavonskog Broda, dva nisu preživjela. Ostavljeni su s mamom koja je očajnički lajala

FOTO: Udruga Indigo

U subotu su u okolici Slavonskog Broda pronađeni napušteni štenci i kujica, njihova mama, izvijestila je udruga za dobrobit i zaštitu životinja Indigo. Ono što je posebno mučno jest činjenica da je šest štenaca bilo poliveno benzinom i zapaljeno. Brođanka koja ih je pronašla išla je tog dana na posao, kad je putem začula lavež i osjetila smrad dima.

Šokirala se kad je ugledala sirote štence kako gore. Pored njih bila je kujica, izbezumljeno je lajala, očito dozivajući pomoć. Gospođa koja ih je pronašla uspjela ih je izvući iz vatre, no dvoje ih je nažalost uginulo. Četvero koji su preživjeli, zajedno s mamom, bili su ovih dana kod Brođanke koja ih je pronašla, priča nam Jasenka Pavić iz udruge Indigo. No, danas stižu njima u Zagreb.

Zapaljeni psići Udruga Indigo

Štenci stižu u Zagreb

“Štenci nisu bili stariji od pet dana. Sad se još hrane majčinim mlijekom pa ih nećemo razdvajati iduća dva mjeseca, tako da im trenutno tražimo privremeni smještaj”, objašnjava. Štenci stižu u Zagreb jer se gospođa koja ih je pronašla ne može dugo brinuti za njih. Bit će čipirani i cijepljeni, a nakon što ojačaju pokušat će im se pronaći stalni udomitelji.

Naći počinitelja neće biti jednostavno – kujica nije čipirana. Radi se o mješanki srednjeg rasta, kratke smeđe dlake, čiju dob još nisu procijenili.

Kujica, mama napuštenih štenaca Udruga Indigo

Kazne do 30.000 kuna

Iz udruge za pravnu zaštitu životinja Animalex objašnjavaju kako je ovdje riječ o višestrukom kršenju zakona. “U ovom slučaju ne radi se samo o kaznenom djelu ubojstva i mučenja životinja prema Kaznenom zakonu, već i o napuštanju životinja, prema Zakonu o zaštiti životinja. Kao prekršaj to je kažnjivo s novčanom kaznom od 15.000 do 30.000 kuna”, upozorava Iris Ban-Krošelj iz Animalexa.

Na slici su tri preživjela psa i jedan uginuli Udruga Indigo

Kaznena i prekršajna prijava bit će podignuta, a iz Animalexa kažu kako im daje nadu činjenica da su se slični slučajevi riješili dojavom građana. I ovom prilikom ih potiču da im se jave ako imaju ikakva saznanja o počinitelju. Iz udruge Indigo mole i da se jave zainteresirani potencijalni udomitelji za nekog od ovih četvero psića, ili za kujicu.

Kujica sa svojim psićima Udruga Indigo

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu