Broj zaraženih u svijetu premašio je 13 milijuna

Trebalo je samo pet dana da broj zaraženih skoči za milijun

ZADNJA IZMJENA: srp 13, 2020
Foto: AFP
Što se upravo događa s koronavirusom:

Broj zaraženih novim koronavirusom u svijetu premašio je 13 milijuna, pokazuje Reutersov izračun, obilježivši još jednu prekretnicu u širenju bolesti koja je odnijela više od pola milijuna života u sedam mjeseci. Prvi slučaj prijavljen je početkom siječnja u Kini i trebalo je tri mjeseca da broj slučajeva naraste na milijun. Sada je trebalo samo pet dana da s 12 milijuna slučajeva, zabilježenih 8. srpnja, skoči na 13 milijuna.

Broj slučajeva je otprilike trostruko veći od teških oboljenja od gripe koja se godišnje bilježe, navodi Svjetska zdravstvena organizacija (WHO). Više od 568.500 smrtnih slučajeva povezuje se s novim koronavirusom, što je u istom rasponu kao i godišnji broj smrti od gripe u svijetu. Prva smrt prijavljena je u Wuhanu u Kini 10. siječnja prije nego što se zaraza proširila na Europu a potom na SAD.

Bolest najviše ubrzava u Latinskoj Americi

Mnoge teško pogođene zemlje ublažavaju restriktivne mjere nametnute u svrhu usporavanja širenja covida-19. Druga mjesta, poput australskog grada Melbourna, uvode drugi krug izolacije.
Reutersov izračun, koji se temelji na vladinim izvješćima, pokazuje da bolest najviše ubrzava u Latinskoj Americi. U Sjevernoj i Južnoj Americi zabilježeno je više od polovine svjetskih infekcija i polovina smrtnih slučajeva.

SAD je zabilježio dnevni globalni rekord od 69.070 novih infekcija 10. srpnja. U Brazilu je 1,86 milijuna ljudi pozitivno na virus, a više od 72.000 je umrlo od posljedica covida-19. Indija, zemlja s trećim najvećim brojem zaraženih, svakodnevno se bori u prosjeku s 23.000 novih slučajeva od početka srpnja. U zemljama s ograničenim kapacitetom testiranja broj slučajeva odražava samo dio ukupnih infekcija.

Više s weba
Ostanite uz telegramov program