Capak jutros: ‘Bilo bi bolje da smo nešto poduzeli ranije’

Ravnatelj HZJZ-a o porastu broja slučajeva i novoj mjeri skraćivanja radnog vremena klubova i kafića

ZADNJA IZMJENA: kol 14, 2020
Što se upravo događa s koronavirusom:

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak jutros je za HTV komentirao razvoj događaja povezanih s epidemijom koronavirusa u Hrvatskoj. Jučerašnji dan je sa 180 zaraženih bio najgori do sada, a Capak kaže da je to posljedica liberalizacije rada klubova i noćnih barova. Dodao je kako je u Hrvatskoj trenutno oko 900 tisuća turista, i da su nadležni očekivali povećanje broja novozaraženih, ali ne ovoliko.

“Kad imamo ovakvu situaciju mi moramo nešto poduzeti, bilo bi bolje da smo to poduzeli ranije. Dali smo i mogućnost da se klubovi zatvore na nekoliko dana da se provedu protuepidemijske mjere. Da se nije dogodilo ovo s noćnim klubovima, trend bi nam i dalje bio u padu”, rekao je.

‘Mislimo da testiramo dosta’

Glasnogovornik slovenske vlade Jelko Kacin u srijedu je kazao da bi Hrvatska zbog velikog porasta broja novozaraženih mogla završiti na slovenskoj crvenoj listi, što podrazumijeva uvođenje 14-dnevne karantene za svakoga tko prelazi zajedničku granicu. Također je izrazio sumnju u to da se u Hrvatskoj provodi dovoljno testiranja, rekavši da bi stvarni broj zaraženih mogao biti veći nego što pokazuju službeni hrvatski podaci. Capak se jutros osvrnuo na tu izjavu.

“Najčešće pitanje je testiramo li dovoljno. Mi smatramo da smo postavili balans da se ne testira ni previše ni premalo. Mi testiramo oko 1300 dnevno, mislimo da je to dosta, ako treba – možemo i više. Sam Zagreb može testirati 4000 dnevno. Mi prelazimo značajno granicu koju su rekli Slovenci da se treba testirati. U zajedničkom interesu nam je da sve ostane kako je jer imamo 200 tisuća Slovenaca”, objasnio je ravnatelj HZJZ-a.

Apeli za proslavu Velike Gospe

Što se tiče obilježavanja sutrašnjeg blagdana Velike Gospe, Capak kaže da državne zdravstvene vlasti surađuju s lokalnim stožerima i biskupskom konferencijom. „Imali smo sastanak s HBK-om, pobrinut ćemo se da se dogovoreno danas široko distribuira. HBK je prihvatio sve što je stožer predložio: da apeliraju da ne bude procesija, da se svi drže mjera, i da apeliraju da ne bude popratnih događaja koji mogu širiti koronu. Biskupi poručuju da se ide s minimaliziranim pristupom”, rekao je Capak.

Uvođenje obaveze nošenja maski na otvorenom prostoru mjera je koja se sve češće spominje otkad je počeo nagli rast broja novozaraženih, ali Capak kaže da se još ne razmišlja o tome. „Još nismo obuhvatili sve zatvorene prostore gdje bi se maske trebale nositi, na jesen i zimu ćemo vjerojatno morati proširiti popis objekata gdje će to biti obveza, ali za otvorene prostore, za sada ne razmišljamo, “, rekao je.

Capak se nada padu broja novozaraženih

Govoreći o dozvoli kruzerima da goste iskrcavaju u Dubrovniku, Capak je rekao da su zdravstveni stručnjaci proučili program zaštite od koronavirusa koji su dobili s jednog takvog broda. Nakon dodatnih konzultacija, Stožer je dao dozvolu da u Dubrovnik iskrcavaju manje grupe gostiju s kruzera na kojima se poštuju epidemiološke mjere. Što se tiče sportskih događaja, ravnatelj HZJZ-a priznao je da ima zaraženih nogometaša i skijaša, ali misli da je moguće da se natjecanja održavaju, čak i uz prisutnost gledatelja, sve dok se poštuju zaštitne mjere.

Capak je govorio i o početku nove školske godine, temi o kojoj Stožer razgovara s ministrom obrazovanja Radovanom Fuchsom. „Ono što je bitno je da mi moramo biti, što se škole tiče, spremni na sve scenarije. Za djecu je, iz psiholoških razloga, jako dobro da idu u školu, ali moramo biti spremni i za druge scenarije.

Ako se to neće moći organizirati, moramo biti spremni i za e-školu i za video školu i za sve druge oblike, za što treba sve pripremiti sve i na tome se intenzivno radi. Mi se nadamo da će škola normalno krenuti, to ovisi o epidemiološkoj situaciji, a nadamo se da ćemo do početka školske godine ovu brojku novooboljelih smanjiti”, rekao je Capak za HTV.

Danas kreće kraće radno vrijeme

Inače, Nacionalni stožer civilne zaštite danas je i službeno objavio novu odluku kojom se na 10 dana radno vrijeme caffe barova i noćnih klubova ograničava do 24 sata, odnosno do ponoći.

“Ovom odlukom donosi se nužna mjera ograničavanja radnog vremena ugostiteljskih objekata iz kategorije barovi (noćni klub, noćni bar, disco bar i caffe bar) u trajanju od 10 dana”, stoji u odluci Stožera.

Odluka je u primjeni od danas, a donesena je nakon što je u četvrtak u Hrvatskoj zabilježeno rekordnih 180 novih slučajeva zaraze koronavirusom u jednom danu.

Vedran Vrabec
Telegram autor
2017 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program