Capak na konferenciji: Imamo 130 novozaraženih

Nacionalni stožer objavljuje najnovije informacije o koronavirusu u Hrvatskoj

ZADNJA IZMJENA: kol 12, 2020
Što se upravo događa s koronavirusom:

U posljednja 24 sata potvrđeno je 130 novih slučajeva zaraze u Hrvatskoj, objavio je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak na današnjoj konferenciji za medije.

Kao veliki problem istaknuo je rast broja zaraženih u mlađim skupinama. “Nema bitnih novih žarišta. Ljudi se vraćaju s godišnjih odmora i imamo dosta mlađih oboljelih. Od ovih danas novozaraženih prosjek životne dobi je 34 godine. Oni su sudjelovali na različitim mjestima gdje se mladi zabavljaju”, rekao je Capak.

Osvrnuo se na odluku da se preporuče promjene u radu noćnih klubova. „Mi jesmo promijenili preporuke za rad noćnih klubova. Preporučili smo da se dijelovi tih klubova u zatvorenom prostoru zatvore, a da se aktivnosti presele u otvoreni dio. Pojačat ćemo inspekcije. Nema plesnih podija, tamo se treba postaviti stolove s razmakom od jedan i pol metra. Odluka je ranije već donesena da će ispekcija to kontrolirati, sada uključujemo i sanitarnu inspekciju. Sada će se inspekcije pojačati. Epidemiolog i sanitarni inspektor će moći zatvoriti klub ako se utvrdi da je izvor zaraze na određeno vrijeme. To, dakle, samo ako će se utvrditi da je klub izvor zaraze”, kazao je Capak.

Nema slučajeva s Alke ili obilježavanja Oluje

Novinare je zanimalo ima li zaraženih koji su povezani s obilježavanjem Oluje ili Alkom u Sinju. „Nemamo nikoga tko je bio na jednom od ta dva događaj”, odgovorio je Capak. Rekao je i kako bi moglo doći do zatvranja objekata. “Ako se utvrdi izvor zaraze u bilo kojem objektu, postoji mogućnost da sanitarni inspektor u dogovoru s epidemiologom zatvori taj objekt”, rekao je ravnatelj HZJZ-a.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović dodatno je pojasnio kako će funkcionirati zatvaranje noćnih klubova. „Uputa je poslana svim stožerima civilne zaštite koji će informirati sve ugostiteljske objekte na svom teritoriju. Drugo, u praksi će na preporuku epidemiologa u ugostiteljskim objektima, tamo gdje se utvrdi zaraza, morati svi zaposlenici testirati i sve dezinficirati”, objasnio je.

Dobar dio slučajeva iz noćnih klubova

Koliko je stranih državljana zaraženo, koliko ih se zarazilo u Hrvatskoj i otišlo u svoje zemlje?, pitali su novinari Capaka. „Postoji europski sustav ranog uzbunjivanja preko kojeg se prijavljuju takvi slučajevi. Broj je sigurno manji od petnaest, ali ne znam točno. Sve prijave su iz četiri zemlje, iz Austrije najviše, te Italije, Njemačke i Slovenije”.

Nema preciznog podatka koliko je novozaraženih iz noćnih klubova. „Jedan dobar dio ima veze s noćnim klubovima, i to njih nekoliko, u svega tri grada na Jadranskoj obali. To su klubovi u Novalji, Makarskoj i u Vodicama. Danas nam se kao izvor pojavio otok Vir”, kazao je Capak.

Markotić ne vjeruje ruskom cjepivu

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Alemka Markotić odgovorila je na pitanje o navodnom ruskom cjepivu. “Što se tiče kvalitete cjepiva možemo reći da su trenutno 28 cjepiva u kliničkim fazama, 132 je u predkliničkim fazama. Rusko cjepivo nije na tom popisu, vjerojatno se radilo o jako ubrzanom postupku, trebat će još informacija. Postoji sumnja na razini stručne zajednice da je bio prebrz postupak i da treća faza nije provedena adekvatno”, rekla je Markotić.

Kako se provjerava informacija o Hrvatima zaraženim u inozemstvu koji ulaze u Hrvatsku, pitali su novinari Capaka. „Ja o takvim situacijama ne znam puno. Dali smo preporuku da se ne ide u inozemstvo, da se maturalna putovanja i slični izleti organiziraju u Hrvatskoj. Za sad nismo imali takvu situaciju”, odgovorio je ravnatelj HZJZ-a.

Danas najviše slučajeva u Splitsko-dalmatinskoj

Lokalni stožeri su tijekom prijepodneva prijavili više od stotinu novih slučajeva. Najveći broj novozaraženih je u Splitsko-dalmatinskoj županiji, gdje su pozitivne bile 33 osobe koje imaju prebivalište u toj županiji. Osim njih, u Splitu je u posljednja 24 sata otkriveno još 13 zaraženih osoba, od čega dvije strane državljanke. Velik broj zaraženih prijavljen je i u Zagrebu, gdje je, prema podacima koje je objavio lokalni Stožer, registrirano 29 novih slučajeva.

Jučer je u Hrvatskoj zabilježen 91 novi slučaj zaraze, uz dvije preminule osobe. Na bolničkom liječenju bilo je 115 pacijenata, a na respiratoru ih je bilo pet. Testirano je 1.309 osoba. Sinoć su objavljene nove preporuke HZJZ-a za rad noćnih klubova. S obzirom na to da su takvi ugostiteljski objekti žarišta zaraze, HZJZ je predložio da se onemogući rad i boravak posjetitelja u zatvorenim prostorima klubova. Preporučuje se da noćni klubovi koji za to imaju uvijete nastave rad na otvorenom, dok oni koji nemaju tu mogućnost mogu raditi kao obični kafići.

Vedran Vrabec
Telegram autor
2017 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program