Capak potvrdio da će se smanjiti broj dana izolacije. Otkrio je i kolika je smrtnost od Covida-19 u Hrvatskoj

Otkrio je i kako je Hrvatska po smrtnosti od Covida-19 deseta po redu među članicama EU

ZADNJA IZMJENA: ruj 16, 2020
Što se upravo događa s koronavirusom:

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) i član Nacionalnog stožera civilne zaštite, Krunoslav Capak, za Dnevnik Nove TV izjavio je kako je jučer na sastanku Stožera odlučeno će se smanjiti broj dana u izolaciji dok će mjera od 14 dana i dalje vrijediti za samoizolaciju.

“Krajem tjedna ćemo donijeti dokument, najvjerojatnija opcija je da će izolacija zaraženih osoba prestati nakon 10 dana jer se pokazalo da oni onda više nisu zarazni. Oni koji su bili u kontaktu sa zaraženima, tu samoizolaciju ne bi skraćivali. Ona bi ostala 14 dana”, rekao je.

Capak tvrdi i da se situacija oko broja novozaraženih poboljšava. “Desetak dana smo imali plato i sada imamo lagani trend pada. Dakle, postoji jedan blagi trend pada broja oboljelih, što je naravno dobra vijest i to znači da se građani pridržavaju mjera”, ističe Capak za Novu TV.

U sredini ljestvice po smrtnosti

Epidemiolog Capak izjavio je i da je Hrvatska po smrtnosti od Covida 19 deseta po redu među zemljama Europske unije. “Smrtnost u Hrvatskoj je oko 55 na milijun stanovnika. Mi smo deseti po redu od zemalja EU, negdje smo na sredini EU po tome”, rekao je Capak.

Upitan smatra li i dalje da će krajem rujna broj novozaraženih biti u padu, Capak je rekao da se situacija poboljšava. “Oni koji su koronu već preboljeli, ako dođu u kontakt sa zaraženom osobom, prema dokazima, ne bi trebali u samoizolaciju tri mjeseca nakon bolesti”, izjavio je.

Više s weba
Ostanite uz telegramov program