Capakova pomoćnica potvrdila da se Stožer jučer sastao dva puta; priča se o novim mjerama

Marija Bubaš najavljuje da će od jeseni maske u nekim okolnostima biti obavezne

ZADNJA IZMJENA: srp 10, 2020
Foto: Screenshot/HRT
Što se upravo događa s koronavirusom:

U jutrošnjoj HRT-ovoj emisiji U mreži prvog gostovala je Marija Bubaš, pomoćnica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslava Capaka. Tema je bila epidemija koronavirusa pa je Bubaš potvrdila da se stožer jučer prvi puta u dva mjeseca sastao dva puta. Kaže da pomno razmatraju sve mjere i njihovo pooštravanje. Bubaš je u studio došla s maskom na licu.

“Ne bih govorila o pooštravaju mjera već kako bolje implementirati one postojeće mjere. Ne bih nikako željela da ljudi shvate da su na redu nekakva nova ograničenja ili restrikcije. Pogotovo sada kada treba pažljivo pratiti da se ostvari jedan balans između želje da živimo čim više u normalnim okolnostima, koliko je to moguće, a s druge strane da pazimo da se ne zarazimo”, objasnila je Bubaš.

Mjere, kaže, idu u dobrom smjeru

Objasnila je kako trenutne mjere idu u dobrom smjeru da se postigne balans. Potom je pojasnila da će neke mjere biti preporuke, neke će biti kroz upute, a morat će se i osigurati provedba mjera. U kojem će se smjeru zaista donijeti odluka, to će odlučiti stožer kada vide u kojem je smjeru najbolje ići.

Na pitanje je li situacija s koronavirusom u Hrvatskoj pod nadzorom, Bubaš je odgovorila potvrdno. “Naravno da su stvari pod nadzorom, dosad smo dvaput imali 96 zaraženih. Trebalo bi naglasiti, možda se ne naglašava dovoljno. Jedna linija koja se proteže kroz cijelu epidemiju i, to je ono što bi mi trebali osvijestiti, da mi svojim ponašanjem utječemo i na porast i na pad broj slučajeva. Hoćemo li držati fizički razmak i nositi masku kad ona nije obavezna, to direktno utječe na ishode. To se proteže na sva okupljanja kako god se ona zvala”, pojasnila je Bubaš.

Hrvatska je jedna od zemalja u kojoj se najmanje nose maske

Bubaš je rekla kako je Hrvatska jedna od zemalja u kojima se najmanje nose maske. Kaže da bi za sve bilo bolje da ih koristimo, budući da novija istraživanja pokazuju da nošenje čak i platnenih maski smanjuje šansu za prijenos zaraze. Ponovila je da cijelo vrijeme učimo i da ćemo morati prilagoditi ponašanje do jeseni i priviknuti se na to da će maske u nekim okolnostima biti obavezne, a ne opcionalne.

U emisiji je gostovao i načelnik Uprave za granice Zoran Ničeno, koji je konstatirao da granice nisu otvorene. Objasnio je kako nisu u istom statusu državljani EU-a i državljani trećih zemalja, temeljem odluke od 30. lipnja. Od tada, državljani EU imaju slobodu kretanja i ne moraju dokazivati zašto dolaze u Hrvatsku, dok građani iz trećih zemalja moraju zadovoljavati uvjete i iznimke za prelazak granice. “Mi smo uveli sustav najave i vidimo koji su to razlozi ulaska. Broj ulazaka državljana Srbije i BiH je vrlo mali”, rekao je Ničeno.

O tome hoće li se neke mjere promijeniti, Ničeno je rekao da to ovisi o struci. Istaknuo je kako svi putnici koji ulaze u Hrvatsku dobivaju upute na kojem pišu sve osnovne mjere kojih se trebaju pridržavati, što uključuje preporuku nošenja maski i izbjegavanje bliskog kontakta 14 dana od ulaska u državu. Istaknuo je također kako među turistima nemamo veći izbor infekcije.

Ivan Luzar
Telegram autor
1795 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program