Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Život

Čeka nas niz vrlo nestabilnih dana; izmjenjivat će se toplinski valovi i nevrijeme. Danas negdje 38 stupnjeva

Donosimo prognozu za danas i idućih nekoliko dana

FOTO: Vjekoslav Skledar/DHMZ

Pretežno sunčano i vruće, u Dalmaciji ponegdje i vrlo vruće, ujutro su na krajnjem istoku još mogući pljuskovi i grmljavina, a popodne mjestimice umjeren i jak razvoj oblaka uz mogućnost pljuska uglavnom u unutrašnjosti Dalmacije, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda za subotu.

Vjetar slab i umjeren sjeveroistočni, na istoku sjeverozapadni. Na sjevernom dijelu Jadrana bura, u prvom dijelu dana podno Velebita s jakim i olujnim udarima, a prema jugu sjeverozapadnjak i jugozapadnjak.

Najviša dnevna temperatura od 28 do 33 Celzijevih stupnjeva, u Dalmaciji i do 36 stupnjeva.

Na Jadranu i dalje opasnost od toplinskog vala

Meteorolozi su i za HRT prognozirali da će danas u središnjim predjelima popustiti vrućina, uz popodnevnu temperaturu oko 30 stupnjeva. “U noći i ujutro, uz više oblaka, lokalno je moguća koja kap kiše, a od sredine dana prevladavat će sunčano. Vjetar povremeno umjeren, većinom sjeveroistočni”, javljaju.

Kako javlja HRT, u gorskim predjelima u subotu također završava toplinski val, dok će na sjevernom Jadranu opasnost od toplinskog vala porasti, čemu će pridonijeti “bura s fenskim efektom”. “Sunca će na sjevernom Jadranu biti obilje, dok će u gorju u prvom dijelu dana mjestimice biti oblačnije uz mogućnost za malo kiše. Zapuhat će umjeren sjeveroistočnjak, na moru bura, podno Velebita i jaka uz lokalno olujne udare”, pišu.

U dolini Neretve 38 stupnjeva

“U Dalmaciji u subotu pretežno sunčano i većinom još toplije nego jučer, na obali uz veliku opasnost od toplinskog vala koji može utjecati na zdravlje. Poslijepodne je uglavnom u Zagori moguć jači razvoj oblaka praćen pljuskom i grmljavinom. Zapuhat će većinom umjerena bura, popodne zapadnjak i sjeverozapadnjak”, javljaju pa upozoravaju da je u dolini Neretve danas moguće i do 38 stupnjeva.

“Općenito posvuda na jugu bit će velika opasnost od djelovanja topline. Iako popodne postoji mogućnost za lokalni grmljavinski pljusak, prevladavat će sunčano. Vjetar slab, od sredine dana većinom umjeren zapadnjak uz malo do umjereno valovito more”, pišu.

Idući tjedan

U idućim danima na kopnu će temperature ponovno rasti i bit će vruće. U ponedjeljak bismo mogli biti na granici novog toplinskog vala, a prevladavat će sunčano vrijeme. No, u utorak bi trebalo biti nestabilnije uz mjestimične pljuskove i grmljavinu te sjeveroistočni vjetar.

Na moru će i dalje biti sunčano uz malu do umjerenu naoblaku i toplinski val s velikom opasnosti za zdravlje, javlja HRT.” Puhat će slaba i umjerena bura, poslijepodne zapadnjak i sjeverozapadnjak. U utorak na sjevernom dijelu, ponajprije u Istri, bit će nestabilnije uz mogućnost pljuskova”, pišu.