Život

Beroš na presici u Splitu: 'Koronom je zaraženo 10 štićenika, a njih 49 ima simptome. Dvoje je spojeno na kisik'

Ministar se nalazi u Splitu u kojem je evakuiran drugi kat Doma za starije zbog pojave zaraze

FOTO: N1

Štićenici drugog kata Doma za starije u Splitu jučer su navečer hitno evakuirani zbog pojave zaraze novim koronavirusom. Njih pedesetak prebačeno je u splitsku bolnicu, a deset ih je zaraženo virusom i nalaze se u dijelu zdravstvene ustanove u kojoj se liječe pacijenti pozitivni na Covid-19. I ostali prevezeni štićenici bit će testirani.

U međuvremenu se obavlja dezinfekcija Doma, te epidemiološki izvidi kako bi se utvrdilo je li se virus proširio i na druge katove ustanove, a s obzirom na tešku situaciju u Split su se odmah uputili ministrica Vesna Bedeković te ministar zdravstva Vili Beroš koji ondje uskoro održavaju konferenciju za medije.

Nisu na respiratoru

Prije same konferencije ministar je na svom Twitter profilu demantirao informaciju nekih medija po kojoj je 10 zaraženih štićenika doma na respiratoru.

“Nitko od 49 evakuiranih korisnika Doma za starije i nemoćne osobe Split iz Vukovarske ulice u ovom trenutku nije na respiratoru. 47 ih ima blaže tegobe, a dvoje ima umjerene tegobe”, napisao je Beroš. U Domu se, inače, nalazi ukupno 327 štićenika.

Tijek presice

U nastavku možete pratiti izjave s presice u Splitu, koja je kasnila preko sat vremena:

Ministar zdravstva Vili Beroš na početku presice kazao je kako nam se dogodilo ono što se dogodilo u većini europskih zemalja – da se zaraza proširila u domu za starije osobe.

“Tijekom noći je evakuirano 49 bolesnika od njih ukupno 318, zbrinuti su u KBC-u na Križinama. Najveći dio ima blage teboge, samo dvoje štićenika ima srednje teške tegobe i koriste kisik, ali nisu na respiratoru. Prosječna starost im je 86 godina, a dvoje ih ima preko 90 godina”, rekao je Beroš.

Pozitivno je deset štićenika

Beroš je rekao da je zasad na Covid-19 pozitivno deset štićenika, a rezultati za ostale bit će objavljeni tijekom dana. “Razmišlja se o testiranju svih djelatnika doma, ne samo ovih koji su bili na drugom katu”, kazao je.

Ministar je zatim komentirao konfuznu situaciju i moguće propuste rukovodstva Doma kazavši da je detekcija postupanja svih upletenih u nadležnosti županije. Ipak, kako je Beroš istaknuo, tražit će da odgovorni snose posljedice, ako im se utvrdi odgovornost. “Ukoliko je bilo propusta, bit će sankcija”, istaknuo je.

Zatim je riječ preuzela ministrica obitelji Vesna Bedeković. Iako je ravnatelj za HRT rekao da štićenici već deset dana pokazuju simptome, ministrica je rekla da to nije spomenuto ni u jednom izvještaju iz doma unatrag nekoliko dana.

“Svi štićenici, njih 49, zbrinuti su i imaju odgovarajuću skrb, a zaposlenici se nalaze u samoizolaciji”, izjavila je ministrica.

Bedeković je zatim istaknula kako je njezino ministarstvo izdalo čitav niz preporuka proteklih tjedana za domove. “Prvu smo izdali 27. veljače, tada su zabranjeni posjeti u domovima”, rekla je. Zatim, kako je kazala Bedeković, preporuka je ponovljena 13. ožujka. “tada smo posebno naglasili i provjerili sa svim domovima drže li se preporuke”.

Iduća preporuka izdana je 25. ožujka, o posebnim organizacijama rada, a 27.ožujka je izdana još jedna uputa, konkretna za suzbijanje koronavirusa, rekla je ministrica. “U njoj je stajalo što je potrebno i na koji način napraviti i kako zbrinuti sve u slučaju nastupanja bolesti”.

‘Simptome imaju i djelatnici Doma’

Na novinarsko pitanje je li istina da su štićenici doma 10 dana imali temperaturu i da nitko na to nije reagirao, ministar Beroš je kazao da će dalje postupati po tom pitanju kad dobije odgovore.

Ministar je zatim novinarima potvrdio da određeni djelatnici Doma pokazuju simptome bolesti te da je smjena djelatnika bila u ponedjeljak. “Razmišljamo da postupamo prema svih 134 djelatnika doma, upravo radi te smjene”, kazao je Beroš.

Istaknuo je da ukoliko se utvrdi da je netko znao da bilo korisnici bilo djelatnici imaju određene tegove, da je to dovoljan razlog za sankcije.

U sinoćnjem izvješću nije bilo nikakvih informacija

Što se tiče testiranja, na presici su kazali da je HZJZ po dojavi u ponedjeljak odmah uputio djelatnike i napravio testiranje na gripu i koronu. “Za dva sata su nalazi na gripu bili negativni i jučer smo imali potvrdu da su korona pozitivni. Mi smo htjeli biti sigurni za potvrdni test. Radili smo još jedan i čekali rezultate.”

Ministrica Bedeković je kazala da je zadnje izvješće iz doma poslano u utorak oko 21 sat navečer, ali da u njemu nije bilo informacija vezanih za promjenu stanja u domu.

Na pitanje je li netko imao dozvolu posjeta, nadležni ministri zasad nemaju odgovor. Tek su kazali da je jedan štićenik bio u bolnici na promjeni katetera, ali da nije imao nikakve simptome.

“Grupu od preko 20 djelatnika smo uputili na HZJZ, na testiranje. Imamo podatke da nekoliko djelatnika ima nekakve simptome bolesti, zasad ih je petero”, rekli su.

Novih 17 slučajeva u Splitsko-dalmatinskoj županiji

“U Splitsko-dalmatinskoj županiji u zadnja 24 sata je potvrđeno 17 novooboljelih”, otkrio je župan Blaženko Boban.

“Zatražio sam izvještaj ravnatelja i stručnih službi da mi kronološki izvijeste o svemu što se događalo u zadnje vrijeme. Također, epidemiolozi će napraviti izvid kako bismo u konačnici donijeli odluku o daljnjem postupanju”, rekao je.

Beroša su novinari upitali hoće li broj respiratora u Splitu biti dovoljan za sve pacijente s težim oblikom bolesti. “U Splitu imamo 82 respiratora uz mogućnost nabave još 10 iz Dubrovnika i Šibenika. Ravnatelj mi je rekao da bismo trebali imati dovoljno respiratora. Imamo u zemlji oko 800 respiratora i to bi nam trebalo biti dovoljno”, rekao je Beroš.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu