Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Život

Život Četiri srednjoškolke iz Hrvatske vratile su se s važnog natjecanja za znanstvenike; stvarno su briljirale

Gabrijela, Lucija, Magdalena i Eva osvojile su broncu i zlato

Prošlog tjedna u Stuttgartu održano je važno natjecanje za mlade znanstvenike, na kojem su četiri srednjoškolke iz Hrvatske briljirale. Na Međunarodnoj konferenciji mladih znanstvenika (International Conference of Young Scientists – ICYS), održanoj od 16. do 22. travnja, sudjelovali su timovi iz 28 zemalja, a sve četiri naše predstavnice – Gabrijela Glavaš, Lucija Marković, Eva Perčić i Magdalena Živković osvojile su medalje; dvije brončane i dvije zlatne.

Mladi znanstvenici na konferenciji su se natjecali predstavljanjem informativnih postera i radova iz područja matematike, fizike, primijenjene biologije i ekologije, a žiri koji bira pobjednike čine znanstvenici i profesori iz brojnih zemalja, pa je tako među njima bila i doktorica znanosti Božena Mitić s Biološkog odsjeka Prirodoslovno matematičkog Fakulteta u Zagrebu, inače voditeljica hrvatskog tima.

‘Konkurencija je bila ozbiljno jaka’

“Ovo natjecanje ima već dugogodišnju tradiciju, potiče mlade da se razvijaju u prirodnim znanostima, a naše četiri natjecateljice su bile odlične”, rekla nam je Božena Mitić. Naglašava da je bitno da se o ovakvim uspjesima priča, kako bi eventualno inspirirali nove generacije da se okrenu znanosti. “Znanost se često zanemaruje, a ključna je za razvoj čitavog našeg društva. A Gabrijela, Lucija, Magdalena i Eva ostvarile su golem uspjeh, konkurencija je bila zaista jaka, tu su bili mladi znanstvenici iz gotovo trideset zemalja”, priča Mitić.

Lucija Marković i Eva Perčić, učenice drugog razreda Ekonomske i trgovačke škole Čakovec, osvojile su dvije zlatne medalje radeći na zajedničkom projektu; posteru i prezentaciji iz ekologije na temu invazivnog narančastog puža – takozvanog ‘španjolskog puža (Arion Vulgaris) – i njegove eliminacije iz međimurskog područja. Riječ je o uklanjanju nepoznate vrste koja narušava postojeći ekosustav.

Cure su ostvarile ozbiljno dobar rezultat

Natjecanje s dugogodišnjom tradicijom

Brončane medalje osvojile su Gabrijela Glavaš, učenica trećeg razreda Srednje škole Vrbovec koja je predstavila svoj informativni poster na temu analize klijavosti biljaka i žitarica na različitim tipovima tla u svrhu potencijalnog organskog uzgoja, te Magdalena Živković, maturantica zagrebačke XV gimnazije, koja je imala prezentaciju iz fizike o simulaciji magnetskog vlaka.

Inače, Međunarodna konferencija mladih znanstvenika natjecanje je koje su 1993. godine zajedno osnovali znanstvenici dvaju sveučilišta, Eötvös Loránda u Budimpešti te Državnog sveučilišta Bjelorusije u Minsku. Htjeli su stvoriti važno natjecanje za potencijalne buduće znanstvenike – srednjoškolce. Natjecanje se kroz zadnja dva desetljeća održavalo u raznim državama; osim matične Mađarske i Bjelorusije, konferencija je održana u Češkoj, Poljskoj, Ukrajini, Nizozemskoj, Indoneziji i Rumunjskoj, a ovo je bio drugi put da se održava u Njemačkoj.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više