Pravilnik upotrebi kolačića
Portal Telegram.hr unaprijedio je politiku privatnosti i korištenja takozvanih cookiesa, u skladu s novom europskom regulativom. Cookiese koristimo kako bismo mogli pružati našu online uslugu, analizirati korištenje sadržaja, nuditi oglašivačka rješenja, kao i za ostale funkcionalnosti koje ne bismo mogli pružati bez cookiesa. Daljnjim korištenjem ovog portala pristajete na korištenje cookiesa. Ovdje možete saznati više o zaštiti privatnosti i postavkama cookiesa

Kakvo priznanje: Chef Mika odlazi iz Elizejske palače. Umjesto za Macrona kuhat će u prestižnom pariškom Ritzu

Nakon dva mjeseca u Elizejskoj palači odlazi kuhati u restoran s dvije Michelinove zvjezdice

ZADNJA IZMJENA: sij 21, 2020
Foto: Borko Vukosav

Chef Mika Alix, nekadašnji vlasnik bistroa Le Mika potpisao je ugovor s pariškim Ritzom, piše Kult plave kamenice. Posljednja dva mjeseca Alix je kuhao u Elizejskoj palači u grupi kuhara koji spravljaju jela za predsjednika Emmanuela Macrona i njegove goste. Njegov zagrebački bistro preuzeo je splitski Makarun, a kako su nam rekli prije njegovog odlaska u Francusku, mjesto glavnog chefa zauzeo je Kristian Tari, donedavni sous chef.

Dosad je chef Mika kuhao u timu od 30 ljudi pod vodstvom chefa Guillaumea Gomeza, koji je u Elizejskoj palači još od 1997. godine. Kako kažu s Kamenice, dosad nijedan hrvatski chef nije kuhao u Ritzu, a chef Mika kuhat će u timu koji predvodi chef Nicolas Sale u Ritzovom restoranu L’Espadon s dvije Michelinove zvjezdice.

Le Mika mijenja ime, ne i filozofiju

Kada smo prije dva mjeseca pričali s ljudima iz Le Mike, sada Makaruna, rekli su nam kako će službeno pod novim imenom i vodstvom otvoriti u siječnju, ali kako se ne bi trebali pretjerano udaljiti od menija i filozofije chefa Mike. Rekli su nam da će tek nadopuniti Mikin jelovnik s nekoliko noviteta poput jela s njihovom ručno rađenom tjesteninom.

Chef Mika u Le Miki je kuhao autentična francuska jela poput ratatouillea, galetti od heljde, juhe od luka, Basquaise pileta, pačjih prsa (Magret de canard), govedine Bourguignon, coq au vina…, ali sve je počelo s pripremom originalnih francuskih palačinki, odnosno crêpes.

Željka Orešković
Telegram autor
604 članka Više o autoru
Više s weba