Chef Mika odlazi kuhati u Elizejsku palaču. Bistro Le Mika preuzima poznati splitski restoran

Alix će kuhati za Macrona i njegove goste pod vodstvom cijenjenog chefa Gomeza

FOTO: Borko Vukosav

Francuski chef Mika Alix, Zagrepčanima najpoznatiji po bistrou Le Mika u Teslinoj, na neko vrijeme napušta Hrvatsku kako bi otišao kuhati u Elizejsku palaču u Parizu. Tamo će raditi s tridesetak drugih kuhara te će pripremati jela za francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, njegovo osoblje i goste. Kako nam kažu iz Le Mike, Chef Mika bi uskoro trebao otputovati u Francusku.

Tamo će kuhati pod vodstvom Guillaumea Gomeza, koji je u Elizejskoj palači još od 1997. godine, piše gastro portal Kult Plave Kamenice. Njegov bistro tako će morati proći kroz neke promjene pa će na njegovo mjesto doći Kristian Tari, koji je dosad bio sous chef, a ime Le Mika promijenit će se u Makarun. Naime, vlasnici poznatog istoimenog splitskog restorana preuzet će upravljanje Alixovim restoranom.

Le Mika Borko Vukosav

Promjene na meniju

Makarun će se službeno otvoriti u siječnju 2020. godine, a iako bi trebao zadržati filozofiju chefa Mike kao i njegova jela, ipak planiraju uvesti neke novitete: “Oni će Mikin jelovnik nadopuniti s nekoliko svojih jela poput ručno rađene tjestenine makarun, po kojoj je restoran i dobio ime”, kažu nam iz bistroa i dodaju kako nije nikakvo iznenađenje što chef Mika odlazi u Francusku:

“Odlazak na usavršavanje u kuhinju Guillaume Gomeza logičan je odabir za Miku, s obzirom na njegov interes za klasičnu francusku kuhinju kao i činjenicu da je svoju diplomu dobio na svjetski poznatom kulinarskom Institutu Paul Bocuseu u Lyonu”. Inače, chef Mika je odgovoran za približavanja francuske kuhinje Zagrepčanima.

U Le Miki je kuhao autentična francuska jela poput ratatouillea, galetti od heljde, juhe od luka, Basquaise pileta, pačjih prsa (Magret de canard), govedine Bourguignon, coq au vina…, ali sve je počelo s pripremom originalnih francuskih palačinki, odnosno crêpes.

Sto tisuća obroka godišnje

Inače, u Elizejskoj palači radi 800 ljudi, a samo u kuharskom timu ih je tridesetak te godišnje pripreme oko 100 tisuća obroka. Kuhaju tradicionalna, klasična jela koja najbolje predstavljaju francusku kuhinju.

Otkako je došao u predsjedničku palaču, chef Gomez kuhao je za Jacquesa Chiraca , Nicolasa Sarkozyja, Francoisa Hollandea, pa i sadašnjeg Emmanuela Macrona. Prije šest godina, 2013., postao je glavni kuhar Elizejske palače.