Čini se da bi morali početi jesti ječam malo češće; ima vrlo ozbiljan učinak na smanjenje kolesterola

Ječam je vrlo zapostavljena namirnica

FOTO: flickr

Konzumacija ječma ili hrane koja sadrži ječam značajno smanjuje razinu dviju vrsta lošeg kolesterola koji dokazano povećavaju rizike kardiovaskularnih oboljenja, kaže studija bolnice St. Michael Hospital u Kanadi. Ječam smanjuje oba lipoproteina LDL i HDL za 7 posto. Studija koja je analizirala podatke dobijene u 14 kliničkih istraživanja, pokazala je da ječam ima slični učinak na smanjenje kolesterola kao i zobena kaša koja se konzumira puno češće.

Ovo je prva studija koja gleda efekte oba kolesterola i dodatno apolipoproteina B, lipoproteinskih čestica koje loš kolesterol nose kroz krv. Saznanja su vrlo važna za sve one koji imaju visoki rizik kardiovaskularnih oboljenja, kao dijabetičari tipa II koji imaju normalne razine LDL kolesterola ali povišene razine HDL ili apolipoproteina B, kaže dr Vladimir Vuksan, znanstvenik i direktor Risk Factor Modification Centre of St. Michael’s bolnice. Ječam ima značajan utjecaj na ukupni loš kolesterol kod ovih visoko rizičnih osoba ali ima koristi za zdravlje i onih ljudi koji ne ulaze u tu grupu.

Potkrijepljeno dokazima

2536697158_5b7b4f5c0e_o
Bogat je vlaknima flickr

Visok kolesterol i dijabetes su glavni rizici kardiovaskularnih bolesti i moždanog udara koji se liječe lijekovima. Dr. Vuksan i njegovo istraživanje fokusiraju se na prehrambene promjene i promjene načina života da se dodatno smanji rizik ovih faktora.

Pozitivan utjecaj ječma na smanjenje kolesterola je dobro potkrijepljen dokazima i uključen u kanadsku strategiju smanjenja kardiovaskularnih bolesti, kaže dr. Vuksan.

Više proteina i upola manje kalorija od zobene kaše

Usprkos svim koristima za zdravlje ječam nije toliko uvriježen u prehrani kao neke druge namirnice. Posljednjih deset godina njegova konzumacija pala je za 35 posto. Kanada je jedan od glavnih proizvođača ječma ali ljudi konzumiraju samo 2 posto proizvodnje. Ječam je bogat vlaknima, ima dvostruko više proteina i upola manje kalorija nego zobena kaša što je važno za one koji brinu zbog težine.

Dr. Vuksan savjetuje da uživamo u ječmu na puno različitih načina. Savjetuje da uvrstimo ječam u postojeće recepte, zamijenimo njime rižu, a ukusan je i ako se jede sam.