Život

Izgleda da nam kofein povećava učinak marihuane. Ali može nam i pomoći da se skinemo s nje

Istraživanje je zasad provedeno na majmunima koji su bili ovisni o THC-u

FOTO: terrence tessora/Flickr

Ako pijemo puno kave dok konzumiramo marihuanu možemo postati jače ovisni o toj lakoj drogi, tako barem tvrdi novo istraživanje. Pretpostavlja se da je razlog tome što kofein povećava euforiju koja se povezuje s konzumiranjem kanabisa.

Isto istraživanje otkrilo je kako mala količina kofeina može pomoći u borbi protiv ovisnosti o marihuani. “Otkriće daje fascinantan uvid u funkcioniranje mozga i u razloge zašto ljudi toliko uživaju u kavi i marihuani.”, napisao je doktor Gray Wenk na blogu Sveučilišta Oxford.

“Ovi euforični efekti mogu biti povezani.”, smatra Gray. Istraživanje Integrativnog međunarodnog instituta za zlouporabu droge testiralo je majmune koji su bili ovisni o aktivnom sastojku marihuane, THC-u.

Imitira djelovanje marihuane

Majmuni su mogli uzimati THC-a u željenim količinama. Kada je majmunima dana mala količina droge koja imitira kofein, oni su uzimali manje THC-a.

Majmuni koji su uzimali veliku količinu kofeina od 3 miligrama, usporedno s onima koji su uzimali manju dozu od 1 miligrama, koristili su manje THC-a. Istraživanje je pokazalo kako svojstva kofeina koja stvaraju ovisnost također uključuju moždane funkcije slične onima prilikom konzumacije marihuane.

“Zbog visoke doze kofeina osjećamo se dobro jer on ima mogućnost iskoristiti gotovo svaki sustav nagrađivanja koji je evoluirao u našem mozgu.”, objasnio je doktor Wenk.

Potencijalna opasnost kofeina

“U tom crnom eliksiru skrivena je kemikalija koja preuzima kontrolu nad našim umom oponašajući djelovanje marihuane. Ova nova istraživanja pružaju uvid u potencijalnu opasnost kofeina koji povećava negativne kognitivne efekte i ovisnost o marihuani.”

Istraživači misle kako je još prerano da se zaključi može li se ovo istraživanje primijeniti na ljude jednako kao na majmune, i kolika je količina kofeina potrebna za ljude kako bi se borili protiv ovisnosti o marihuani.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu