Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Život

Čini se da popularni smoothieji nisu toliko zdravi koliko se smatralo, barem tako tvrdi novo istraživanje

Praćeno je stanje organizma 10 volontera koji su pili smoothieje

FOTO: flickr

Doba je godine kada mnogi od nas nakon tjedana prejedanja spas za povratak u formu traže u popularnim smoothiejima. No, voćni napitci zapravo kako tvrde znanstvenici, prema najnovijem otkriću, više mogu odmoći nego pomoći našem organizmu.

Konzumiranje oko tri decilitra smoothieja dnevno utječe na razine antioksidansa u našem tijelu. No, naše tijelo samo proizvodi antioksidanse, tako da konzumiranje većih količina djeluje na naš organizam na način da zaustavi svoju proizvodnju kako bi antioksidanse vratilo na normalnu razinu, a to nije dobro. U kombinaciji s visokim sadržajem šećera to pridonosi debljanju, te stručnjaci ističu da smoothieji ipak nisu toliko zdravi koliko se to marketinški predstavlja.

Antioksidansi u opadanju

smoothie4
Praćen je učinak smoothieja na organizam flickr

Do tog otkrića došao je liječnički tim u BBC-jevoj emisiji Trust Me I’m A Doctor predvođen Gabrielom Watsonom. U istraživanju koje je po prvi provedeno, praćeno je 10 volontera koji su pili 360 mililitara smoothieja. Uzeti su im uzorci krvi prije nego što su volonteri konzumirali piće, a zatim su uzimani uzorci tijekom 24 sata nakon konzumiranja smoothieja.

Ono što se i očekivalo, ubrzo nakon pijenja smoothieja, razina antioksidansa u tijelu je porasla. No, između četiri i pet sati nakon, ona je pala i tek se vratila u normalu nakon 24 sata.

Eksperiment dokazao suprotno

Liječnički tim objašnjava da se to dogodilo zbog činjenice što naše tijelo stalno proizvodi vlastite antioksidanse, a kada ih uzmemo u velikoj dozi, naše tijelo uspori njihovu proizvodnju kako bi se oni vratili u normalu.

“Ovo stanje u kojem naše tijelo zadržava konstantnu razinu nazivamo homeostazom. To se isto odnosi i na našu temperaturu, razinu šećera i za sve ostalo što mora biti u odgovarajućoj razini. Dakle, dok proizvođači smoothieja tvrde da njihova pića podižu razinu antioksidansa u tijelu, ovaj eksperiment dokazuje baš suprotno”, poručuje liječnički tim za Daily Mail.

Iako je voće i povrće dobro za nas i to nije upitno, njihova korist ne dolazi iz antioksidansa, poručuju liječnici koji su proveli ovo istraživanje.

Zdravije je jesti voće

sok (2)
Oprezno sa šećerom flickr

Profesor sa sveučilišta North Carolina Barry Popkin, vodeći stručnjak za pretilost i nitricionizam slaže se za najnovijem otkrićem te ističe da je važno ljude upozoriti na potencijalni rizik koje smoothieji i voćni sokovi nose sa sobom po pitanju šećera i debljanja. On savjetuje da je zdravije jesti voće i piti sokove od povrća.

“Većina ljudi osjeća se sita nakon što pojede dvije naranče. Međutim, smoothieji sadrže šećer od primjerice šest naranči, a osoba se osjeća manje sitom nego nakon jedenja naranči i vrlo vjerojatno će brže osjetiti glad”, objašnjava Popkin.