Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Život

Život Čini se kako seks kod srčanih bolesnika ne uzrokuje drugi srčani kod onih koji su već imali infarkt

Ispitanika koji su pretrpjeli srčani udar sat nakon seksa bilo je samo 0,7 posto

FOTO: Ian MacKenzie/Flickr

Dobre vijesti za sve one koji su preživjeli srčani udar a ne žele se odreći seksa: seksualne aktivnosti izgleda ne uzrokuju novi srčani udar kod pacijenata koji su jednom već doživjeli infarkt te ih stoga ne trebaju izbjegavati, pišu američki mediji.

Međutim ipak loša vijest za muškarce: mnogi lijekovi koji štite bolesnike koji su doživjeli srčani udar od rizika da ga dobiju ponovno, uključujući betablokatore i diuretike, mogu povećati rizik od erektilne disfunkcije.

Studija provedena na 536 pacijenata

Usred široko rasprostranjene konfuzije u pogledu što u vezi sa seksualnim aktivnostima savjetovati preživjelima nakon srčanog udara, članak objavljen ovaj tjedan u časopisu Journal of the American College of Cardiology nudi osnove za optimizam.

U članku je objavljena studija provedena na 536 pacijenata koji su obuhvaćeni rehabilitacijskim programom nakon preživjelog infarkta. Pacijenti daju podatke o tome kako su često imali seksualne odnose prije srčanog udara te jesu li bili seksualno aktivni unutar nekoliko sati nakon početka kardioloških tegoba.

Samo 0,7 posto ljudi je imalo srčani nakon seksa

Onih koji su pretrpjeli srčani udar sat nakon seksa samo je tri, oko 0, 7 posto od 438 od kojih se podaci skupljaju. Drugih sedam, oko 1,5 posto , reklo je da je imalo seksualne odnose tri do pet sati prije srčanog udara. “Malo je vjerojatno da je seks bio važan okidač infarkta miokarda u toj populaciji”, zaključuju istraživači čija je baza sveučilište Ulm u Njemačkoj.

Istraživači su tijekom više od deset godina pratili koliko i koji sudionici istraživanja su dobili novi srčani udar. U istraživanju se navodi da oni koji su bili seksualno aktivniji prije prvog udara manje je vjerojatno da su dobili drugi. Oni srčani bolesnici koji su naveli da su seksualno aktivni jednom ili više puta tjedno imaju upola manje izgleda da će dobiti novi infarkt tijekom idućih 10 godina od onih koji imaju odnose manje od jednom tjedno.

Seksualne aktivnosti, napominju autori, nisu osobito stresne za srce. One uključuju tjelesno zamaranje ugrubo usporedivo s uspinjanjem dva kata uz stube ili s brzim hodanjem. Seks je vjerojatno dosta siguran za preživjele od infarkta, zaključak je autora istraživanja.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više