Život

Crkve diljem svijeta danas su zvonile u znak solidarnosti s Notre Dame

FOTO: AFP

Crkve diljem Francuske večeras su zvonile u znak solidarnosti s katedralom Notre Dame koja je oštećena u velikom požaru u ponedjeljak navečer. No, Francuskoj su se pridružile brojne crkve diljem svijeta, pa su se tako danas zvona mogla čuti i u Španjolskoj, Poljskoj, Velikoj Britaniji, Kanadi, Americi, Italiji, BiH…

U Francuskoj se stotinjak crkvenih zvona oglasilo u 18 sati i 50 minuta, a ljudi su se okupili na ulicama kako bi odali počast čuvenoj katedrali koju su vatrogasci uspjeli spasiti od potpunog uništenja.

Obnova u roku od pet godina

Francuski predsjednik Emmanuel Macron najavio je u utorak da će Notre Dame biti obnovljena u roku od pet godina. “Obnovit ćemo katedralu i učiniti je ljepšom i želim da to bude gotovo za pet godina”, rekao je predsjednik u vrlo kratkom govoru koji je prenosila televizija, 24 sata nakon katastrofalnog požara.

“Požar Notre Dame nas podsjeća da se naša povijest nikada ne zaustavlja i da će pred nama uvijek biti novi izazovi”, rekao je Macron pošto je odao počast vatrogascima, “junacima” koji su se 15 sati borili s vatrom.

“Vidjeli smo sposobnost mobiliziranja, ujedinjenja i pobjede. Tijekom naše povijesti, izgradili smo gradove, luke, crkve od kojih su brojne izgorjele. I svaki puta smo ih ponovo podigli”, naglasio je.

 

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu