Pravilnik upotrebi kolačića
Portal Telegram.hr unaprijedio je politiku privatnosti i korištenja takozvanih cookiesa, u skladu s novom europskom regulativom. Cookiese koristimo kako bismo mogli pružati našu online uslugu, analizirati korištenje sadržaja, nuditi oglašivačka rješenja, kao i za ostale funkcionalnosti koje ne bismo mogli pružati bez cookiesa. Daljnjim korištenjem ovog portala pristajete na korištenje cookiesa. Ovdje možete saznati više o zaštiti privatnosti i postavkama cookiesa

Crna hrana odnedavno je veliki hit. Posjetili smo par mjesta koja je imaju da vidimo u čemu je fora

U Zagrebu se uglavnom rade crni burgeri, sendviči i pizze

ZADNJA IZMJENA: srp. 11, 2016
Foto: Vjekoslav Skledar/Telegram

IKEA je prije nekoliko dana u Japanu izbacila Ninja Dog, hotdog od crnog peciva s crnom hrenovkom i ljudi su još jednom pošizili za crnom hranom. Iako ne znamo kad će i hoće li se uopće pojaviti u Ikea dućanima u ostatku svijeta, činjenica je da se ljudi već neko vrijeme zabavljaju crnom hranom. Riječ je o hrani u koju je, najčešće, dodan aktivni ugljen kako bi se postigla potpuno crna boja.

Radi atraktivnosti ili neobičnosti, restorani su ponekad svoja jela u crno bojali i crnilom od sipe, no, kako ono ostavlja aftertaste, ugostitelji su pronašli ovo praktičnije, a kažu i zdravije, rješenje. Naime, aktivni ugljen uklanja toksine iz tijela, a njegova zdravstvena prednost je ta što na sebe veže dosta organskih i anorganskih otrova te mikroorganizme.

Ne mijenja okus hrane

Toliko je bezopasan da ga mogu koristiti i djeca, zapravo, ovo je najstarija poznata tvar za čišćenje organizma. I, navodno, ne ostavlja nikav okus. A u taj dio smo se htjeli i sami uvjeriti; stoga smo obišli tri zagrebačka mjesta koja na svom meniju imaju crnu hranu. Pizzu smo probali u O’Hari, gurmanski burger i sendvič u Maximilianu Bavarskom te klasični burger u FBI foodu.

O’Hara, Filetti bivolja crna pizza

cc
Crnu pizzu ćete platiti 7 kuna više Vjekoslav Skledar/Telegram

Pizzeria O’Hara već neko vrijeme nudi crne pizze na svom meniju. Zapravo sve pizze koje imaju u ponudi mogu biti napravljene od crnog tijesta, a za to ćete platiti 7 kuna više. Mi smo, prema preporuci pizza majstora Enesa Hrnjića probali Filetti bivoli pizzu na crnom tijestu.

Iako je nekima od nas u redakciji na prvi pogled pizza zbog svoje boje bila dosta odbojna, ispostavilo se da je ukusna. “Moram priznati da pizza ima fini okus, tijesto mi je osvježavajuće, ja bih samo, po svom ukusu, to još malo zasolila. Ali nemam nikakve primjedbe na crno tijesto jer je pizza kompaktna i ukusna”, kaže naša Ana. Aktivni ugljen nije promijenio okus tijesta ili pizze, samo vizualni dojam.

“Crno tijesto je naše klasično tijesto u kojeg se dodaje aktivni ugljen, naravno, nećemo vam otkriti svoju recepturu”, kažu iz O’Hare te dodaju: “Petkom i subotom nam znaju naručiti toliko crnih pizza da nedjeljom ostanemo bez njih”.

Adresa: Ivane Brlić Mažuranić, 1b
Cijena: 64 kune + 7 kuna za crno tijesto
Vrijeme čekanja u restoranu: 20 minuta
Cjelokupni dojam: Pizza je ukusna, a tijesto ima fine pune rubove. Ne osjeća se aktivni ugljen, tijestu možda nedostaje malo soli, ali ostali sastojci su fino kombinirani.

Maximilian, Gourmet burger

cc
Peciva naručuju iz inozemstva Vjekoslav Skledar/Telegram

Za razliku od klasičnih burgera, Maximilian u ovaj svoj specijalitet stavlja juneće odležano meso, plavi sir, špek od crne svinje, sjemenke, ljute papričice, coleslaw salatu od bijelo-ljubičastog zelja.

Sve ovo stavlja se u crno pecivo napravljeno od aktivnog ugljena, a za razliku od O’Hare koja sama priprema svoje tijesto, ovaj restoran peciva nabavlja u inozemstvu.

“Osim što je kombinacija ovih okusa izvrsna, mislim da aktivni ugljen apsolutno nema nikakvog okusa koji dodaje ili smanjuje dojam ovakvog burgera”, kaže Telegramov novinar Robin te dodaje: “Inače mislim da hrana ne bi trebala biti crna, ako prirodno nije crna, ne vidim neki razlog za to. Ali okusi su zapravo super.”

Adresa: Radnička cesta 37c
Cijena: 69 kuna
Vrijeme čekanja u restoranu: 15 minuta
Cjelokupni dojam: Neočekivano dobar burger, no cijena mu je prilično visoka. Kombinacija namirnica je jako ukusna. Posebno se osjeća okus pečenog špeka, što je dodatni plus. Prilično gurmansko iskustvo za jedan fast food.

Maximilin, Črna pepa

cc
Crni sendvič od crne svinje Vjekoslav Skledar/Telegram

Osim Gourmet burgera, Maximilian u crnom pecivu priprema i Bayern burger koji je poznat i kao Črna pepa; crni sendvič od crne svinje. Riječ je o sendviču koji je s jedne strane premazan slatkim senfom, s druge strane hrenom, a u sredini se nalazi crna svinja. Točnije, meso crne svinje koje je prvo sušeno, potom prokuhano da se opusti te usitnjeno vilicom kako bi opustilo sve okuse, a uz to sve dodaje se i cheddar sir te karamelizirani luk.

“Ovo nam je dosta popularno jelo, samo jučer smo prodali 22 porcije, ljudima se sviđa pa neki to redovito naručuju”, kaže nam voditeljica Maximiliana, Draženka Vezmar.

Reakcije su bile dobre i u našoj redakciji. “Sviđa mi se taj okus mesa koje je mekano, a osjeti se onaj šmek sušenog. Pecivo samo daje na dojmu ovog sendviča koji je cijeli crn, a fin. No, mislim da za one koji ne vole jake okuse i mirise možda ne bi bio prvi izbor”, kaže naša novinarka Tamara.

Adresa: Radnička cesta 37c
Cijena: 49 kuna
Vrijeme čekanja u restoranu: 15 minuta
Cjelokupni dojam: Iako na prvi pogled pecivo izgleda pomalo suho, hren i slatki senf mu daju mekoću, a burgerom dominira miris i okus mesa koji bi, za one koji nikad prije nisu jeli crnu svinju, mogao biti možda malo neobičan. Cijela kombinacija je jako zasitna.

FBI Food, Black Panther’s Burger

cc
Kažu da koriste domaće proizvode Vjekoslav Skledar/Telegram

Posljednji, a možda i najbolji burger koji smo probali u crnom pecivu je onaj iz fast fooda FBI Food, a zove se Black Panther’s Burger. Pravi se tako da se u pecivo od aktivnog ugljena složi juneća pljeskavica, sir, zelena salata, radič, rajčica, paprika i hambi umak. “Bitno nam je da su sastojci domaći i svježi te da se na njima ne štedi”, kažu nam iz FBI fooda. Kažu da su ljudi stalno zainteresirani za crne burgere pa im se ne smije dogoditi da im nedostaje peciva. “Svaki dan ih imamo, bez iznimke!”, kažu iz FBI Fooda koji svoja peciva uvoze iz Italije.

“Ovaj burger mi je jako ukusan. Sviđaju mi se okusi, ukusno meso i svježa salata. Svi okusi su stopljeni i mislim da je ovo izvrstan omjer cijene i kvalitete. Pecivo je kvalitetno pecivo za hamburgere i ne osjeti se neka razlika u okusu”, kaže Telegramova Ira koja ga je isprobala.

Adresa: Trnjanska cesta 101
Cijena: 25 kuna
Vrijeme čekanja dostave: 30 minuta
Cjeloukupni dojam: Vro svježi burger s ukusnim pecivom, laganim prilozima i mekanim mesom. Za razliku od drugih koje smo probali ovaj ipak ima pristupačniju cijenu, a definitivno se možete najesti od njega.

Tamara Matković
Novinarka
67 članaka Više o autoru