Čuli smo da je u Tkalči otvoreno novo fora mjesto, koje ima domaću istarsku hranu, pa smo ga posjetili
U Zagrebu je neki dan otvoren lokal Sjedi 5
U zagrebačkoj Tkalči na broju 84 u petak se otvorio caffe bar Sjedi 5. Andrej Gržančić, vlasnik novootvorenog lokala, rekao nam je kako se ponuda Sjedi 5 bazira na domaćoj hrani te tradicionalnoj istarskoj ponudi. “U ponudi su hladni sendviči, plate sira, nachosi uz craft piva Bura iz Poreča i San Servolo iz istarske pivovare Buje, domaći pekmez sa kruhom te ostali domaći namazi.”
Gržančić kaže kako sve namirnice koje se mogu probati u Sjedi 5 dolaze od lokalnih OPG-ovaca koji svoje proizvode prodaju na Malom placu s Tavana. “Inače volim domaću hranu i inače kupujem na Malom placu i nikad se nigdje nisam susreo s barom ili caffeom da ima nešto ovakvo u ponudi. Kada sam razmišljao da bih otvorio kafić onda sam odlučio da će se ponuda bazirati na namirnicama domaćih OPG-ovaca, što zbog podrške malim proizvođačima, ali i zbog kvalitete namirnica.”
Kombinacija Zagreba i Istre
Na pitanje što bi svakako preporučio u Sjedi 5, Andrej kaže kako svaki posjetitelj treba probati malu platu sira uz čašu malvazije. “Recimo, malvaziju Zigante uz malu platu sira koja se sastoji od kravljeg sira, sira od terana i Gran Istriano sira”.
Andrej kaže kako je Sjedi 5 mjesto koje je uređeno po njegovom ukusu i u kojem su spojeni Zagreb i Istra. “Kako sam oduvijek od malena išao po istarskim konobama, uredio sam Sjedi 5 inspiriran njima. Interijer je napravljen kako bi približno ličio konobama, ali na jedan moderniji način. Nisam htio napraviti istarsku konobu jer bi to ljudima bilo malo čudnije, ali spajanje Zagreba i Istre u interijeru izgleda lijepo i prozračno.”
Intimni vrt
Pokušao je napraviti i posebnu terasu, intimnog ugođaja “Uz vrtni namještaj i cvijeće, izgleda kao da se nalazite u nečijem vrtu. Unutra u prostoru nalaze se reciklirane stolice koje smo zapravo popravili i pofarbali i one se lijepo nadopunjuju s drvenim stolovima.”
Nonini recepti
Andrej nam je ispričao i kako je u razgovoru s prijateljima definirao ime. “Htio sam da bude ‘Nešto za 5’, ‘Bravo 5’, ‘super’, ‘Sve 5’ i tako sam došao do imena ‘Sjedi 5’. Kasnije smo gledali piše li se pravilno sjedni ili sjedi, ali je sjedi bilo bolje jer se može povezati s ‘jedi’.”
Nakon otvaranja ovog lokala Gržančić jednog dana želi otvoriti restoran ili bistr. “Imam jako puno recepata koje bih htio predstaviti i moja nona iz Istre bi mi isto tako pomogla. Pokušat ću da se taj san o otvaranju restorana ili bistroa ostvari što prije”, kaže.