Čuli ste da sir i maslac povećavaju rizik srčanih bolesti? Nova studija tvrdi da to nije istina

Dapače, tvrde da masne kiseline kojih ima u mliječnim proizvodima smanjuju rizik moždanog udara za 42 posto

French cheese icon in flat style on a light blue background
FOTO: Getty Images/iStockphoto

Nova studija sa Sveučilišta Texas, Houston kaže da zasićene masti u jogurtu, siru, maslacu i mlijeku ne povećavaju rizik srčanih bolesti. Masne kiseline kojih ima u mliječnim proizvodima čak smanjuju rizik moždanog udara za 42 posto.

Mlijeko, jogurt i sir sadrže kalcij koji smanjuje krvni tlak i masne kiseline koje djeluju protuupalno. Dr. Marcia Otto, vodeća autorica studije, kaže da bi trebalo preispitati trenutne preporuke oko punomasnih mliječnih proizvoda koji su bogati izvor kalcija i kalija.

Loša prehrana vodi osteoporozi

Oni su važni za organizam ne samo u djetinjstvu nego i u daljnjem životu kada loša prehrana vodi osteoporozi. “Konzumenti su izloženi cijelom nizu različitih i kontradiktornih informacija oko prehrane osobito u odnosu na masti.

Zbog toga je važno da imamo relevantne studije da bi ljudi sami mogli izabrati na osnovu znanstvenih činjenica, a ne samo putem rekla kazala”, rekla je Otto.