Da bi obranili Plenkovića, Stožer je iznio jednu od bedastijih laži o širenju korone dosad

Markotić je kazala da Ivaniševiće u Zadru nije bio zarazan. To se kosi sa svim znanstvenim istraživanjima

ZADNJA IZMJENA: lip 27, 2020
Foto: Telegram ilustracija
Što se upravo događa s koronavirusom:

Nakon što se jučer doznalo da Goran Ivanišević ima koronu, Stožer civilne zaštite pokušao je objasniti zašto Ivaniševićev susret s premijerom Plenkovićem nije mogao bio relevantan za prijenos zaraze. Prema riječima doktorice Alemke Markotić, Ivanišević nije mogao biti zarazan na teniskom turniru u Zadru.

Doktorica Markotić rekla je kako je Ivanišević je mogao zaraziti samo one ljude, s kojima je kontaktirao 48 sati prije nego mu je ustanovljena zaraza. Ivaniševićevi prethodni testovi, prije i nakon turnira, davali su negativne rezultate.

“Nitko tko je bio s njim u kontaktu na teniskom turniru nije ugrožen prema epidemiološkim pravilima”, rekla je Markotić na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite. “Samo oni koji su s njime bili u kontaktu u zadnjih 48 sati. Epidemiološke službe će zaključiti je li se radilo o bliskim kontaktima ili ne”.

Lažno negativni testovi zaraženih

Prema svemu što znanstvenici dosad znaju o koronavirusu, riječi Alemke Markotić ozbiljna su bedastoća i obmana. Prema svim relevantnim studijama, to što je Ivanišević nakon turnira bio negativan, a sada je pozitivan, ne govori baš ništa – dapače, ukazuje na mogućnost da je Ivanišević na turniru širio zarazu.

Jedan od temeljnih problema koronavirusa upravo je u iznimno dugačkoj inkubaciji, periodu zaraženosti u kojem pacijenti ne pokazuju simptome. A osim što ne pokazuju simptome, također je ustanovljeno da su mogući brojni lažno negativni testovi u tom periodu.

U studiji znanstvenika sa Sveučilišta John Hopkins, objavljenoj sredinom svibnja, kaže se sljedeće: “ako se zaraženi testiraju prerano u procesu infekcije, iako nose SARS-COV2, testovi ga neće pokazivati”. Čak osam dana nakon što su pokupili virus, kažu s John Hopkinsa, više od 20% zaraženih na testovima bili su lažno negativni.

Pravi rezultati tek za osam dana

Za osobe testirane četiri dana nakon što su se zarazili, mogućnost lažno negativnog testa bila je 67% veća od onih koji su testirani nakon osam dana. Čak i oni koji pokazuju jače simptome, a testiraju se prerano, imaju gotovo 40% veće šanse za lažno negativne rezultate.

Bez obzira što je Ivaniševićev test bio negativan dva dana nakon što se družio s Plenkovićem, to ne znači da je uistinu bio nezaražen – dapače, velika je šansa da je Ivanišević nosio zarazu, bez da je to znao. Studija je ustanovila da se najtočniji rezultati dobivaju osam dana nakon zaraze. Ivaniševićev pozitivan test stigao je osam dana nakon što se prvi put testirao.

Problem je u tome što još uvijek ne znamo koliko su takve osobe opasne i zarazne. “Osobe koje su imale bliski kontakt sa zaraženima treba tretirati kao da su zaraženi, sve dok ne prođe dovoljno vremena za pravilno testiranje”, kažu znanstvenici u zaključku.

Vrijeme testa ne govori baš ništa

Prema svim dosadašnjim saznanjima, virus se najviše prenosi u danima prije i nakon pojave simptoma. U uputama za ponašanje prema zaraženima, Sveučilište Harvard kaže kako je period inkubacije između tri i četrnaest dana. Zaraza se, kažu, jako prenosi tjedan dana nakon pojave prvih simptoma, i 48 sati prije njih.

Ne, kao što doktorica Markotić tvrdi, 48 sati prije prvog pozitivnog testa, nego 48 sati prije pojave simptoma. Razlika je golema.

Prvo, ne znamo zašto se Ivanišević testirao nekoliko puta. Ako je ranije osjetio simptome ili imao razloga sumnjati u zarazu, moguće je da je upravo na turniru bio zarazan. Vrijeme pozitivnog testa ne govori nam baš ništa o tome. Kao što su ustanovili znanstvenici John Hopkinsa, prvi pozitivan test može doći više od tjedan dana nakon zaraze.

Zašto se Plenković ne želi testirati?

U tom periodu zaraženi može širiti bolest, bez da to zna. Drugo, kao što se sada zna, brojni bolesnici nikad ne razviju simptome, što ne znači da nisu zarazni, a dodatno otežava praćenje njihovih kontakata.

To što se Goran Ivanišević u Zadru osjećao dobro također nam ne govori gotovo ništa o njegovom potencijalu širenja zaraze.

No, najčudnije u svemu jest što doktorica Markotić brani odluku premijera Plenkovića da ne ode na ponovno testiranje – posebno jer je bio u kontaktu s drugim zaraženim, Đokovićem. Prema svemu što znanstvenici znaju o virusu, premijer Plenković morao bi proći nekoliko rundi testiranja, kako bi bio sasvim siguran da nije prijenosnik zaraze.

Više s weba
Ostanite uz telegramov program