Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Život

Danas je vrhunac toplinskog vala, ali večeras stiže veliko pogoršanje. Meteorologinja nam otkriva gdje će biti najgore

Ipak, ovo nije kraj ljeta, moguć je još jedan toplinski val

FOTO: PIXSELL/DHMZ

Meteorolozi danima za sutra najavljuju veliku promjenu vremena, a sada nam je tu prognozu potvrdila i meteorologinja televizije N1 Tea Blažević. No, prije toga nam stiže vrhunac petog ovosezonskog toplinskog vala. I DHMZ javlja kako će danas biti pretežno sunčano, vruće i vrlo vruće, nerijetko i sparno.

Zbog toga je na snazi upozorenje n-a toplinske valove ali i sustav meteoalarma. On je izdao crveno upozorenje koje je na snazi za Istru, sam jug Dalmacije i za ostatak jadranske obale gdje se očekuju temperature veće od 35°C.

Kada se radi o unutrašnjosti obale na snazi je narančasto upozorenje meteoalarma, koje je na snazi i za ostatak zemlje, također zbog toplinskog vala. Jedino je za Zagrebačku i Karlovačku regiju taj alarm izdan i zbog lokalnih pljuskova praćenih tučom koji se očekuju kasnije tijekom dana.

Upozorenje meteoalarma za sutra Screenshot: DHMZ

Jače pogoršanje vremena večeras i u noći

Ti pljuskovi bit će uvod u promjenu vremena i jače pogoršanje. Tea Blažević nam je rekla kako već sada u dijelovima zemlje imamo nestabilnosti koje će se pojačati navečer i u noći.

“Hladna fronta stiže sa sjeverozapada prvo na sjeverni Jadran, gorje i sjeverozapad unutrašnjosti i to večeras i noćas. Već noćas su na sjeveru Jadrana lokalno moguće nevere, kojih može biti i drugdje na Jadranu posebno na sjevernom i središnjem”, prognozira pa dodaje da su na moru moguće i pijavice.

U unutrašnjosti je lokalno moguće izraženije nevrijeme s tučom, a osim toga je u splitskom zaleđu moguća izraženija oborina. “Može pasti i do 40 mililitara po metru četvornom”, kazala je Blažević i dodala da će se sve to dogoditi uslijed dolaska hladne fronte sa sjeverozapada.

Sutra padaju temperature i do 10°C

“Sutra će veći dio dana padati kiša i pljuskovi. Radi se o brzoj i intenzivnoj promjeni vremena koja će brzo proći. Moguće su burnije akcije atmosfere zbog miješanja toplog i hladnog zraka. Past će temperature, lokalno i do 10°C”, prognozira Blažević.

Blažević je rekla kako je danas vrhunac toplinskog vala, ali kako sutra izlazimo iz njega. “Još sutra će se na jugu zadržati toplo veći dio dana, jer će tamo biti malo oborina”, kazala je Blažević. “Vrućine se vraćaju, nije kraj ljeta. Izgledan je još jedan toplinski val, ali o tome ćemo moći više kasnije”, zaključila je svoju prognozu Blažević.

Prognoza vremena za sutra Screenshot: DHMZ

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više