Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Život

Danas novo nevrijeme, a onda velika promjena. Meteorologinja za Telegram: 'Moguće su ekstremno visoke temperature'

Temperature bi mogle doseći i 36 stupnjeva Celzijevih

FOTO: PIXSELL

Nevrijeme praćeno grmljavinom i olujnim vjetrom, kakvo je nedavno pogodilo sjeverozapad Hrvatske, i danas bi moglo zahvatiti dijelove zemlje dok su u prvom dijelu sljedećeg tjedna moguće ekstremno visoke temperature, pa i do 36 stupnjeva Celzijevih, kazala nam je meteorologinja N1 televizije Tea Blažević.

“Sva opasnost još nije prošla”, rekla je Blažević napomenuvši da su u atmosferi još uvijek dosta nestabilni uvjeti zbog kojih bi moglo doći do novog nevremena. Istaknula je kako su na snazi upozorenja meteoalarma DHMZ-a za istok, sjeverozapad te središnji dio zemlje, kao i za sjeverni Jadran.

Blažević je naglasila kako će se nestabilnost nastaviti i sutra te da bi izraženije moglo biti na sjeverozapadu Hrvatske. “Još je moguće lokalno nevrijeme”, poručila je.

‘Toplinski val je izgledan’

Pljuskovi su mogući i u subotu, ali od nedjelje ulazimo u stabilniji period, naglasila je meteorologinja Blažević. “Prognostički materijali pokazuju da će temperature rasti. I u prvom dijelu tjedna moguće su dosta visoke temperature. Kako stvari stoje mogle bi rasti i do 36 stupnjeva Celzijevih”, rekla je Blažević.

Toplinski val je izgledan, kazala je pa napomenula kako je potrebno da se zadovolje određeni kriteriji prije nego što se može proglasiti toplinski val.

Blažević je naglasila i da je more sve toplije te kazala kako je Europski sustav za praćenje vremena – Copernicus – nedavno objavio izvješće u kojem ističu da je Mediteran neobično topao. “Nisu samo iznadprosječne temperature u zraku nego i u moru”, zaključila je.