Život

Danas su krenule nove, strože mjere, kao nošenje maski u dućanima. Evo detalja

Alemka Markotić upozorava kako nas čekaju strože mjere ako se ne budemo držali ovih

13.07.2020., Sibenik - Od danas je obavezno nosenje zastitnih maski u trgovinama zbog velikog broja novozarazenih koronavirusom. 
Photo: Dusko Jaramaz/PIXSELL
FOTO: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Danas je na snagu stupila mjera za sprječavanje širenja koronavirusa kojom je propisano da svi građani moraju nositi maske za lice ili medicinske maske kada ulaze u trgovine koje se nalaze u zatvorenom prostoru. Maske obavezno moraju nositi i posjetitelji u zdravstvenim ustanovama, ako su posjete uopće dopuštene. Naravno, maske su obavezne za djelatnike tih ustanova, kao i za sve zaposlene u javnim prijevoznim sredstvima, te za zaposlenike u trgovinama, i sve radnike u ugostiteljskoj industriji koji dolaze u kontakt s hranom ili gostima.

O mjeri je nešto više rekla Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević, koja je jutros dala intervju za emisiju Dobro jutro, Hrvatska na HTV-u. „Od danas je u zatvorenim prostorima trgovačkim centrima, svim uslužnim djelatnostima, obavezno nošenje maski. Isto tako, sve ono što smo govorili distanca i higijena, tri su stvari koje su iznimno bitne jednostavne i ne mogu biti jeftinije, a vrlo su uspješne za održavanje jednog normalnog stanja. Ako budemo to sve poštivali, možemo prakticirati novi normalni život. Ako ne budemo prakticirali, moramo računati na još strože mjere”, upozorila je članica nacionalnog stožera.

Teži slučajevi bolesti i kod mlađih ljudi

Markotić je opisala i kako bi trebalo izgledati ljetovanje usred pandemije. „Bitna je distanca, ukućani koji žive zajedno će se sasvim normalno ponašati, u svim zatvorenim mjestima okupljanja treba nositi maske, izbjegavati veća okupljanja na otvorenom također, ako već i bude okupljanje, neka bude na otvorenom, ali neka bude higijena i razmak, osobni je izbor svakoga da ne idu na mjesta gdje se ne drži mjera. Ako je na otvorenom gužva i nema distance, neka svatko odluči za sebe je li to dobro. Ja vjerujem da ljudi žele provesti odmor bez bolesti, ako prepoznaju simptome, jako je važno javiti se institucijama što prije”, rekla je Markotić.

Ravnateljica Klinike Fran Mihaljević na kraju je upozorila na to da od virusa nisu sigurni ni mladi. Naglasila je da virus napada sve, a ne samo starije i kronične bolesnike. Istaknula je da je u Hrvatskoj u posljednje vrijeme bilo par težih slučajeva kod mlađih ljudi. “Mladi moraju biti odgovorni. Ako i neće imati teže simptome, mogu virus prenijeti starijima i onima koji su u većoj opasnosti, ali i oni sami mogu imati teže simptome”, rekla je Markotić, koja je na kraju razgovora istaknula kako cjepivo protiv koronavirusa ne treba očekivati uskoro.

Stroga pravila za veća okupljanja

Uvedene su i mjere za organizaciju okupljanja, pa su tako organizatori, koji očekuju dolazak više od sto sudionika, sada dužni Civilnu zaštitu obavijestiti o takvom okupljanju, i to najkasnije 48 sati prije planiranog početka. Uz to, organizatori su obvezni voditi pisanu evidenciju sudionika, koju moraju čuvati barem 14 dana. Kontrolu provedbe odluke i pridržavanja preporuka i uputa HZJZ-a provodit će timovi u koje će biti uključen po jedan inspektor Ravnateljstva civilne zaštite i jedan policijski službenik.

Za vrijeme okupljanja, svi se sudionici moraju pridržavati općih protuepidemijskih mjera i preporuka HZJZ-a. Od organizatora se očekuje da goste upozna s njihovim obvezama prilikom okupljanja. Gosti, ili posjetitelji, dužni su se upisati u evidenciju, a prije i nakon upisivanja moraju dezinficirati ruke. Potpisom svaki posjetitelj jamči da je izmjerio tjelesnu temperaturu i da ona nije viša od 37,2°C, kao i to da se osjeća dobro i da nema ukućana u samoizolaciji, da nije boravio unutar prethodnih 14 dana u inozemstvu, odnosno ako jest, da ima negativan PCR test koji nije stariji od 48 sati.

Potpisom posjetitelj jamči i to da nije u proteklih 14 dana imao kontakt s osobom zaraženom koronavirusom, te da nema najčešće simptome Covida. Naravno, maske za lice moraju nositi gosti i osoblje na takvim okupljanjima, a ta mjere ne vrijedi jedino za glazbenike. Propisano je i održavanje obaveznog fizičkog razmaka od 1,5 metara, te to da na mjestu okupljanja bude najmanje 3 kvadratna metra prostora po svakom od sudionika. Propisane su i druge mjere, kojima su razrađeni detalji posluživanja hrane i piće, te ventiliranja i klimatiziranja prostora u kojima se okuplja više od 100 osoba, a može ih se vidjeti na stranici HZJZ-a.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu