Darwinov izdavač uopće nije vjerovao u njegove teze, otkriva povjesničarka. Čudo da je uopće objavljen

Murray je objavio knjigu, usprkos 'prigovorima savjesti'

ZADNJA IZMJENA: velj 13, 2020
Foto: Maull and Polyblank/Wikimedia

Ideje Charlesa Darwina o evoluciji potresle su viktorijansku Britaniju nakon objavljivanja knjige O porijeklu vrsta, 1859. godine. Knjiga koja je postala bestseller, promijenila je tijek znanstvene povijesti, a Charlesa Darwina učinila poznatim. Puno manje poznat ostao je izdavač knjige John Murray III. Iako je uveo Darwina i tnjegovu teoriju prirodne selekcije u javnu sferu, Murray je kao čovjek svoga vremena, bio duboko zabrinut oko implikacija Darwinove teorije i čak se borio protiv njih, piše Smithsonian.

Izdavač Murray privukao je pozornost povjesničarke Sylvije Nickerson koja mu je posvetila poglavlje u knjizi objavljenoj 2019. godine, Rethinking History, Science and Religion: Istraživanje sukoba i načelo složenosti. “Vjerske posljedice porijekla vrsta stavljaju Darwina i Murraya u sukob”, piše autorica. Murray je objavio knjigu, usprkos “prigovorima savjesti”.

Imao je konzervativne stavove

Biznis s knjigama bio je Murrayu u krvi. Izdavačku tvrtku osnovao je njegov djed John Murray, a pod njegovim sinom Johnom Murrayem II postala je jedna od najutjecajnijih izdavačkih kuća u zemlji, objavljujući radove Jane Austin, Sir Waltera Scotta, Washingtona Irwinga i lorda Byrona. Kad je tvrtka prešla na unuka Johna Murraya III, Darwinovog izdavača, on je posao prihvatio s entuzijazmom ali je imao konzervativnije poglede od svojih prethodnika, kaže Nickerson.

Nakladnici kao Murray bili su čuvari morala koji su donosili odluke koje su ideje pogodne za javnu konzumaciju. Kontrolirali su tko može “zaljuljati čamac” i koliko jako. U viktorijanskome društvu postojali su stavovi koji su bili prihvatljivi i oni koji nisu. A izdavačev posao je bio prosuditi koje su ideje prihvatljive publici.

Unatoč modernoj reputaciji pokretanja kontroverze, Porijeklo vrsta nije bilo pretjerano političko niti protivničko prema religiji. Većina poglavlja bavi se prirodom, geografskom rasprostranjenošću vrsta i geologijom. Pa ipak, opisivanje evolucije života bez pozivanja na Boga, neki su čitaoci smatrali radikalnim i uznemirujućim.

I sam je bio biolog amater

Murray je poštovao Darwina ali su se rijetko izravno susretali. Čak i dok je nadzirao objavljivanje djela, Murray je naručio negativne kritike i nastavio objavljivati vlastiti anonimni traktat protiv evolucije.

Ideja evolucije nije bila nova. Darwinov djed Erasmus Darwin, o tome je pisao u knjizi Zoonomia 1794. godine. Knjiga Vestiges of the Natural History of Creation, objavljena 1844. provokativno nagađa kako su se vrste, uključujući ljude, s vremenom mijenjale, uspoređujući to s razvojem Zemlje i Sunčanog sustava. Stručnjaci kažu da je ta knjiga bila kontroverznija od Porijekla vrsta i da je utrla put Darwinovoj knjizi. Počelo se govoriti o evoluciji.

Murray je i sam bio biolog amater, s diplomom sveučilišta u Edinburghu i prepoznao je vještinu Darwina prirodoslovca. Murrayev otac objavio je knjigu Principi geologije Charlesa Lyella koja je uvelike utjecala na Darwina. Lyell je i nagovorio Murraya da objavi Darwinovu knjigu.

Nisu svi u izdavačkoj kući bili za objavu

Takvo gledište u izdavačkoj kući nije bilo jednoglasno i neki su preporučivali da se knjiga odbije. Murray je objavio Porijeklo vrsta osjećajući da će privući široku publiku. Prvo izdanje, tiskano u 1250 primjeraka odmah je rasprodano.

Murray je objavio 11 Darwinovih knjiga u 150 izdanja. Čitatelji su nastavili kupovati Darwinove knjige. To je razlog zašto ih je on nastavio izdavati. Drugi je razlog možda, društvena klasa. Darwin je bio fakultetski obrazovan gospodin, ključni član engleskih viših slojeva s kućom na selu i nasljedstvom svog oca. On je bio baš ona vrsta ljudi koju je Murray želio objavljivati.

Da je Darwin bio radikal iz radničke klase, Murray nikada ne bi objavio knjigu. Darwin je bio radikal ali gentlemen, a Murray je brinuo za gospodu.

Eva Benedik
Telegram autor
1921 članak Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program