Dečko s cerebralnom paralizom vrlo detaljno objašnjava što to stanje znači za njegov seksualni život

Spencer ima 25 godina, za Vice priča o svom seksualnom životu

ZADNJA IZMJENA: lis. 28, 2016
Foto: Screenshot Vice

Spencer ima 25 godina, obožava glazbu i povremeno radi kao DJ na studentskom radiju sveučilišta British Columbia. I da, ima cerebralnu paralizu, piše Vice.

Cerebralna paraliza je bolest koja utječe na mišiće, pokrete i motoriku, a Spenceru je dijagnosticirana kada je imao samo jednu godinu. Bolest uzrokuju oštećenja na mozgu za vrijeme trudnoće ili nedugo nakon rođenja, a može se pojaviti u težem ili lakšem obliku. Spenceru je oduzela mogućnost hodanja, a cijela lijeva strana tijela mu je ukočena.

Cure se ne mogu nositi s njegovom bolešću

Zbog električnih kolica Spencer se još koliko-toliko samostalno kreće, ali se u svakodnevnim aktivnostima poput oblačenja i pranja oslanja na njegovatelje koje zapošljava sam. To su sve normalne ljudske potrebe i Spencer nema nikakav problem zatražiti pomoć oko njih. Kada je riječ o njegovoj seksualnosti i potrebama koje iz nje proizlaze, stvari su malo kompliciranije.

Istraživanje seksualnosti nije lako ni zdravoj mladoj osobi, a nekome poput Spencera još je teže. Kaže da su ga djevojke često odbijale u mladosti i adolescenciji i da je to ostavilo traga na njegovom samopouzdanju. Rijetko pristupa djevojkama, a i kada ide na spojeve, stvari nikada ne idu dalje od zajedničke kave. Spence misli da se djevojke ne mogu nositi s njegovom bolešću, ili ne znaju kako.

Ima potrebe kao i svi drugi

Priča da je imao 12 godina kad je počeo masturbirati. Nije točno znao što radi, ali nije mu bilo ni važno. Spencer kaže da svi dječaci na isti način dođu do tih stvari. Njemu je samo bilo malo kompliciranije. Bio je u očevoj kući kada je prvi put ejakulirao i mislio je da se pomokrio u hlače. Bilo ga je sram ali s obzirom na okolnosti, morao je pozvati tatu i reći mu što se dogodilo. Pomogao mu je da se očisti i objasnio što se dogodilo. Spencer kaže da se od tog dana malo lakše nosi sa svime, jer zna da s ocem može slobodno pričati o svojoj seksualnosti.

Ljudi se obično začude kada se po prvi put susretnu s činjenicom da i bolesne i teško pokretne osobe imaju seksualne želje, kaže Spencer. Naravno da imaju, samo ih je malo teže ostvariti. Spenceru je potrebna pomoć da se namjesti prije masturbacije i da se očisti poslije, ali sam čin obavlja samostalno.

Pomoć trenerica intimnosti

Kaže da većina njegovatelja dolazi iz njegovog kruga prijatelja i njegovih su godina. Kad uspostave dovoljno blizak odnos nije mu problem zamoliti ih da mu pomognu. Većina ga razumije i voljna je pomoći. Jedna djevojka koja je radila za njega čak se i ponudila da mu pomogne, što je Spencer skrušeno prihvatio, ali naglašava kako razumije da svi nemaju iste vrijednosti i nikada ne bi nekoga tražio nešto što ta osoba smatra neprihvatljivim.

Kada mu treba nešto više, koristi uslugu imena ‘Sensual Solutions’. Njihovi se zaposlenici zovu treneri intimnosti i za novac pomažu osobama s poteškoćama da bolje razumiju prisnost. Koliko daleko to na kraju ode, ovisi o klijentu. Uslugu koristi već dvije i pol godine i kaže da mu je pomogla da se oslobodi u društvu djevojaka. Shvatio je da kao partner može nekome pružiti isto što i bilo koja druga osoba, samo možda na malo drugačiji način.