Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Život

Dekan medicinskog faksa u Puli rado širi teorije zavjere o koroni, cjepivu i Billu Gatesu. Pazite, dekan

Krešimir Pavelić, recimo, vidi povezanost između otvaranja Olimpijskih igara 2012. i današnje situacije s Covidom-19

FOTO: Screenshot Televizija Nova S

Dekan Medicinskog fakulteta u Puli, Krešimir Pavelić, dao je krajem travnja intervju Al Jazeeri u kojem je iznio neke neobiče teorije o porijeklu novog koronavirusa i ulozi Zaklade Bill & Melinda Gates u potrazi za cjepivom. Faktograf, portal specijaliziran za fact checking, provjeru činjenične točnosti tvrdnji izrečenih u javnom prostoru, zatražio je od Pavelića da razjasni tvrdnje iznesene u tom intervjuu. To je rezultiralo novim intervjuom za Faktograf, koji je pokazao kako dekan Medicinskog fakulteta ozbiljno razmatra mogućnost da je cjepivo za koronavirus patentirano prije pojave bolesti te da iza toga stoji Bill Gates.

Nadalje, Krešimir Pavelić tezu da je novi koronavirus nastao u laboratoriju spominje u kontekstu iz kojeg se može zaključiti da je smatra barem jednako ozbiljnom kao i tezu da se bolest proširila kada je virus sa životinje prešao na čovjeka. Osim toga, Pavelić smatra i da je ceremonija otvaranja Olimpijskih igara u Londonu 2012. na neki način predvidjela pojavu koronavirusa te da SARS-CoV-2 nije opasniji od uzročnika prehlade iz obitelji koronavirusa. Faktograf je objavio detaljnu analizu tvrdnji koje je Pavelić iznio u oba intervjua.

Što je Pavelić rekao za Al Jazeeru?

Govoreći o porijeklu SARS—CoV-2, novog koronavirusa koji uzrokuje bolest COVID-19, Pavelić je u intervjuu za Al Jazeeru kazao kako postoje dvije teze o tome kako je virus nastao. Pritom je dekan spomenuo općeprihvaćenu pretpostavku da je virus sa životinje prešao na čovjeka, ali i tezu da je virus konstruiran u laboratoriju u bioterorističke svrhe. Objasnio je kako „i za jednu i za drugu (tezu) postoje dokazi“, dodavši da je „virus namjerno ili nenamjerno izmakao kontroli“. Pavelić je govorio i o potrazi za cjepivom pa je kazao kako se time neobično rano počeo baviti institut koji djelomično financira Bill Gates. Evo kako je to točno sročio:

„U slučaju ‘novog virusa’ SARC-Cov-2 vakcina je patentirana znatno ranije nego što je bolest uopće obznanjena. Institut Pirbright iz Velike Britanije prijavljuje 20.09. 2018. patent za corona viruse koji se može upotrijebiti za proizvodnju vakcine Institut je pod nadzorom britanske vlade, i velikim dijelom financiran od Zaklade Bill & Melinda Gates! Postavlja se pitanje ako se za ovaj “novi virus” nije ništa do sada znalo, otkud onda sve ove vakcine koje se počinju testirati na ljudima. Prema nekim podacima iz literature na vakcinama za corona viruse počelo se raditi već 2012.“, kazao je Pavelić za Al Jazeeru.

Pavelić je u nastavku intervjua za Al Jazeeru još jednom izrazio čuđenje time što su neka istraživanja cjepiva već ušla u kliničku fazu istraživanja. „Kao da se već prije znalo za virus i pripremalo se za ovu situaciju. Vakcinu možemo očekivati sredinom ili koncem 2022. godine“, prognozira dekan, koji smatra i da bi se život mogao normalizirati odmah „ukoliko bi se držali našeg ponašanja kao prema gripi“. Na kraju intervjua Pavelić razmatra pitanje je li pojava pandemije slučajan ili planiran događaj, te hoće li se i nakon prolaska opasnosti zadržati neke “represivne mjere nad stanovništvom bez jasne opravdanosti”. Nabrojane izjave privukle su pažnju novinara iz Faktografa, koji su Krešimira Pavelića zamolili da ih razjasni.

Cjepivo za perad

Jučer je objavljen već spomenuti Pavelićev intervju za Faktograf, koji je dekan Medicinskog fakulteta u Puli autorizirao. Iz pojašnjenja koje je Pavelić u tom intervjuu dao o svojoj ranijoj tvrdnji, onoj da je vakcina za SARC-Cov-2 patentirana ranije nego što je bolest obznanjena, jasno je kako je dekan mislio na rad Instituta Pirbright na slabljenju virusa IBV, uzročnika bronhitisa peradi. No, Pavelić uvjerava kako je to istraživanje povezano s potragom za cjepivom protiv SARS—CoV-2 virusa. Odgovarajući na pitanje Faktografa o tome, Pavelić ističe: „Prije svega, u patentu se izričito navodi i uporaba na ljudima, stoga ne navodim svoje mišljenje već fakte“.

U nastavku podužeg odgovora Pavelić iznosi sljedeću tvrdnju: „I dalje stoji činjenica kako je previše koincidencija ove vakcine sa sadašnjom situacijom što se vidi i iz kasnijeg rada na novim vakcinama protiv Covida 19 koje se temelje na IBV. Ako pogledate detalje oko istraživačke grupe na čelu sa znanstvenicom Ericom Bickerton, te njihovu svrhu istraživanja, rezultate i impact lako ćete povezati konce“. Dakle, dekan evidentno ne odustaje od stava da postoji neka mutna veza između rada na cjepivu za perad, i potrage za cjepivom protiv koronavirusa koji danas muči svijet.

Otvorenje OI povezano s pandemijom?

Posebno šokantnu tvrdnju Pavelić iznosi na kraju odgovora na pitanje o potrazi za cjepivom, nakon što konstatira kako je riječ o vrlo složenoj problematici. „Osobno me je također neugodno iznenadio isječak otvorenja Olimpijskih igara 2012. u Londonu gdje je mnogo neobičnih indicija povezanosti te ceremonije i današnje situacije s Covidom-19!“, izjavljuje dekan, nakon čega prelazi na iduće Faktografovo pitanje. Kako je intervju vođen putem maila, novinarka Ana Benačić, koja se bavila ovom pričom, nije mogla odmah zatražiti da dekan obrazloži svoju. To je učinila naknadno, piše, ali Pavelić nije odgovorio na njezine opetovane zahtjeve za pojašnjenjem.

Kada je red došao do pitanje o tome stoji li gazda Microsofta zaista iza neke zavjere povezane s cjepivom protiv koronavirusa, postalo je jasno da Zaklada Bill & Melinda Gates ipak nije financirala istraživanje koje je Pavelić spomenuo. Točnije, ta zaklada financira Institut Pirbright. Taj institut jest proizveo rad o slabljenju virusa koji uzrokuje bronhitis kod peradi, ali samo istraživanje koje je dovelo do tog rada Gates ipak nije financirao. Faktograf je s tom činjenicom suočio dekana, koji na pitanje nije izravno odgovorio, nego je konstatirao da je Zaklada jedan od glavnih financijera Instituta i da “utječe direktno na svjetsku zdravstvenu politiku”.

Samoizolacija ne dovodi do pada imuniteta

U intervjuu za Faktograf dekan Pavelić iznio je još neke tvrdnje koje je taj portal u naknadnoj analizi uspio pobiti. Pobunivši se protiv mjera suzbijanja epidemije, Pavelić je spomenuo da socijalno distanciranje dovodi do pada imuniteta. „Pad imuniteta zbog socijalnog distanciranja, što nije nikako u skladu s biologijom čovjeka i socijalnim aspektom ljudskog bića, je također važan medicinski (negativan, op.a.) aspekt“, kazao je. No, kako piše Faktograf, do pada imuniteta ipak ne može doći za nekoliko mjeseci, tim prije što ostanak kod kuće i održavanje socijalne distance ipak ne znači da smo se svi preselili u sterilnu okolinu.

Tvrdnje o Krešimira Pavelića o tome da „virus SARS-Cov-2 nije ništa opasniji od svojih srodnika” zasnovane su na zastarjelim podacima te na radu švicarskog znanstvenika Sucharita Bhakdija, kojem se, piše Faktograf, zamjeraju brojne omaške i pogreške u procjenama. No, kada su mu iz Faktografa na to ukazali, dekan se nije dao obeshrabriti, nego je dotičnog liječnika usporedio s Nikolom Teslom. „Diskvalifikacija znanstvenika koji imaju drugačija mišljenja nisu rijetka pojava. Podsjetit ću na primjere iz povijesti poput G. Bruna, N. Tesle. I. Newtona itd, a u posljednje vrijeme L. Montagniera itd.“, odgovara na to Pavelić.

U nastavku opsežnog intervjua za Faktograf dekan Pavelić objasnio je na kojim podacima temelji svoje tvrdnje o negativnim posljedicama lockdowna, nepouzdanosti PCR testova, za koje tvrdi da daju 50 posto lažno pozitivnih rezultata, te ubojitosti novog koronavirusa. Cijelu priču Faktograf je sažeo zaključkom u kojem stoji kako se “ne može reći da je dekan Medicinskog fakulteta u Puli ponudio javnosti dokaze za promovirane teorije”, te da je “iznio veći broj dezinformacija, među kojima su mnoge već raskrinkane kao činjenično netočne”.

Čudna priča o Medicinskom fakultetu u Puli

Zanimljiva je i priča o Medicinskom fakultetu u Puli, čiji je Pavelić dekan. Riječ je o fakultetu osnovanom prošloga kolovoza u okrilju Sveučilišta Jurja Dobrile. Pavelić je za v.d. dekana imenovan nešto ranije, u kolovozu 2018. godine, odlukom rektora tog Sveučilišta. U lipnju 2019. Krešimir Pavelić je na sjednici fakultetskog vijeća jednoglasno izabran za dekana. No, iako na web stranicama fakulteta stoji da su zaposleni „ugledni profesori s međunarodnim iskustvom“ koji su već počeli izbacivati znanstvene radove i realizirati međunarodne projekte, u Puli još uvijek nema studenata medicine.

Naime, Nacionalno vijeće za znanost, visoko obrazovanje i tehnološki razvoj u prosincu prošle godine Sveučilištu je poslalo odbijenicu za pokretanje studija. Kako je objavio Glas Istre, navedeno je nekoliko razloga za odbijanje. Nacionalno vijeće je zaključilo da se problem nedostatka liječnika neće riješiti otvaranjem novog fakulteta. Uz to, kao problem se navodi i nedostatak stručnih kadrova. Konkretno, zaključeno je kako su najvažniji nastavnici angažirani kao nositelji predmeta na zamišljenom fakultetu prestari, te uopće ne žive u Puli ili Istri.

Iako studenata nema i nastava se ne izvodi, zaposleni nastavnički kadar prima plaće, koje se pokriva iz državnog proračuna, županijskog te Sveučilišnog budžeta. Glas Istre tako je potkraj siječnja doznao da se za bruto plaće šest nastavnika zaposlenih na teret države mjesečno izdvaja nešto više od sto tisuća kuna. Iz županijskog je proračuna za plaće 19 nastavnika kratkoročno osigurano tristo tisuća kuna. Nismo uspjeli doznati je li u međuvremenu došlo do nekih značajnih promjena u pogledu statusa Medicinskog fakulteta ili troškova za plaće profesora koji nikome ne predaju. Na objavljenim kontakt brojevima tog fakulteta danas se nitko nije javljao.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu