Deseci tisuća njemačkih učenika u ponedjeljak su krenuli u škole. Danas ih je 1000 poslano doma, zbog korone

Pozitivan je nastavnik u srednjoj školi u Ludwigslustu te učenik u osnovnoj školi u Rostocku

ZADNJA IZMJENA: kol 7, 2020
Foto: Telegram
Što se upravo događa s koronavirusom:

Njemačka savezna država Mecklenburg-Vorpommern u ponedjeljak je postala prva od 16 saveznih država koja je završila s ljetnim praznicima i otvorila škole za svih 152.000 učenika u toj regiji. Učenici su se vratili u učionice prvi put otkad su škole zatvorene u sklopu korona-mjera sredinom ožujka, no već danas ih je 1000 poslano kućama zbog proboja koronavirusa.

Kako javlja Deutsche Welle, gotovo tisuću učenika srednje škole u Ludwigslustu jutros je poslano kućama u samoizolaciju nakon što je jedan od nastavnika testiran pozitivno na koronavirus. Iako nastavnik još nije održao niti jedan sat od ponedjeljka kada je počela nastava, svi članovi nastavničkog kolektiva morat će se testirati na koronu.

Svih 16 država vraća učenike u škole

Osim slučaja u srednjoj školi u Ludwigslustu, još je jedan zabilježen u osnovnoj školi blizu grada Rostocka. Ta će škola od ponedjeljka biti zatvorena na dva tjedna nakon što je utvrđeno da je jedan učenik pozitivan na koronavirus. Nastavne satove u školi su danas održali, ali na otvorenom, javlja DW i dodaje kako su ovi slučajevi zabrinuli sve one koji su se nadali da će savezna država Mecklenburg-Vorpommern uspjeti pokazati da je otvaranje škola sigurna odluka.

“Od samoga početka govorimo da će biti sumnje na slučajeve zaraze u školama. Sve dok koronavirus nije poražen i sve dok nemamo cjepivo, moramo raditi s tom mišlju i pretpostavkom”, kazala je Bettina Martin, ministrica obrazovanja u toj saveznoj državi. Svih 16 njemačkih saveznih država složilo se u srpnju da će učenike vratiti u škole na uobičajenu nastavu nakon praznika. Istovremeno, u Njemačkoj je drugi dan zaredom zabilježeno više od 1000 novih slučajeva zaraze koronavirusom i to prvi put nakon tri mjeseca.

Nekoliko otoka u saveznoj državi Schleswig-Holsten također je u ponedjeljak započelo s nastavom, a Hamburg je krenuo u četvrtak. Škole u Berlinu i državi Brandenburgu priključuju se sljedeći tjedan, kao i najnaseljenija država Sjeverna Rajna Vestfalija na zapadu te ostatak države Schleswig-Holstein.

Dora Kršul
Telegram autor
343 članka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program