Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Život

Život Dirljiva priča cijenjenog Osječanina o čovjeku koji je riskirao život da ga spasi od ustaša: 'Možda više nikada nećeš vidjeti Dravu'

Kamilo Firinger je za svoj herojski čin proglašen Pravednikom među narodima

24.01.2023., Osijek - Ceremonija proglasenja Kamila Firingera Pravednikom medju narodima.  Photo: Dubravka Petric/PIXSELL
FOTO: Dubravka Petric/PIXSELL

Osječki intelektualac, odvjetnik, arhivist i povjesničar Kamilo Firinger (1893. – 1984.) u utorak je na svečanosti u Kulturnom centru u Osijeku, održanoj uoči Međunarodnog dana sjećanja na holokaust, posmrtno proglašen pravednikom među narodima Yad Vashema.

Taj ugledni Osječanin posmrtno je u Jeruzalemu proglašen pravednikom među narodima jer je tijekom Drugoga svjetskog rata spasio troje osječkih Židova, članova obitelji Fischer, i to Margaret (Margit) Fischer (djevojački Szöke) te njezino dvoje tada maloljetne djece, Lelje i Darka.

Veoma važan korak za Hrvatsku

Priznanje i medalju obitelji pokojnog Kamila Firingera njegovoj je kćeri Veri Piletić, u nazočnosti unuke Lade Firinger i dvojice unuka Mislava Burića i Slavena Firingera, uručio veleposlanik Izraela u Hrvatskoj Gary Koren.

Dodjela se održala uoči Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta 27. siječnja, a nekoliko dana nakon što je hrvatska Vlada prihvatila Radne definicije antisemitizma, poricanja i iskrivljavanja istine o Holokaustu i antiromskog rasizma i diskriminacije Međunarodnog saveza za sjećanje na holokaust (IHRA).

Od ožujka će Hrvatska predsjedati IHRA-om. Prihvaćanje Radnih definicija veleposlanik Koren nazvao je „veoma važnim korakom za Hrvatsku“.

On je 130. Hrvat s ovom titulom

Priznanje Pravednik među narodima dodjeljuje Svjetski centar za sjećanje na holokaust Yad Vashem u Izraelu, uspostavljen odlukom izraelskog parlamenta 1953., a jedna od zadaća mu je odavanje počasti i priznanja onim nežidovima koji su, riskirajući vlastiti život, tijekom holokausta spasili Židove.

Kamilo Firinger 130. je Hrvat koji nosi titulu Pravednika među narodima. Na svečanosti je bio i umirovljeni sveučilišni profesor i dugogodišnji predsjednik Židovske općine Osijek dr. sc. Darko Fischer, koji je ispričao kako je njega, tada petogodišnjeg dječaka, njegovu sestru i majku Kamilo Firinger uspio izvući iz Osijeka i spasiti od sigurne smrti.

“Majka je imala dogovor s Firingerom da nas prevede preko Drave i granice jer je tada tu bila granica. Predstavio nas je svojom obitelji, suprugom i djecom. Kada smo prelazili granicu, majka je meni i sestri rekla da ništa ne govorimo i da se pravimo kako smo Firingeri.

Za ljude koji razlikuju dobro od zla

Ako vas stražari nešto pitaju, samo šutite”, prisjetio se Darko Fischer, dodajući kako se dobro sjeća tog trenutka kada je Firinger otišao do stražarnice, gdje je razgovarao sa stražarima i nešto im davao.

“Bili smo uplašeni, no nisu nas ništa pitali i sretno smo prešli preko mosta, zatim do Firingerove kućice, a onda kradom do željezničke stanice u Dardi, odakle smo se vlakom prevezli do Pečuha i dalje u Mađarsku”, rekao je i dodao da su se 1945. vratili u Osijek. „Sjećam se kako mi je majka negdje na sredini mosta šaptom rekla: Vidiš sine Dravu, možda ju više nikada nećeš vidjeti! Firinger, plemeniti čovjek koji je znao razlikovati dobro od zla i oduprijeti se zlu, omogućio mi je da opet vidim Dravu, da na njoj odrastem i postanem zahvalan Kamilu Firingeru što je spasio dio moje porodice.”

Istaknuo je da je to priznanje vrlo važno jer se dodjeljuje ljudima koji su znali razlikovati zlo od dobra, koji su htjeli poduprijeti dobro, a nastojali umanjiti zlo.

Unuk: Obitelj je na odličje ponosna

“Firinger je bio jedan takav hrabar čovjek, koji je to napravio iako je time doveo u opasnost sebe i svoju obitelj. Ovo je važna ceremonija da bi budućim generacijama ukazali da treba znati razlikovati dobro od zla i da treba imati hrabrosti za to”, zaključio je Fischer.

Obitelj je ponosna na odličje koje je primila, rekao je Firingerov unuk Mislav Burić, dodajući da su zahvalni i Državi Izraelu što je prepoznala djelo Kamila Firingera.

Gradonačelnik Osijeka Ivan Radić izrazio je zadovoljstvo što je ugledni Osječanin Kamilo Firinger jedan među 130 hrvatskih pravednika među narodima jer je riskirao svoj život i slobodu ne bi li spasio obitelj prijatelja Fischera.

Mjesto spoja nacija, kultura i vjera

“Osijek je mjesto spoja različitih nacija, kultura i vjera koje su obilježile našu prošlost, ali isto tako obogatile našu sadašnjost, a jedna takva je i ova svečanost”, rekao je Radić.

Na svečanosti su bili i državni tajnik u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Frano Matušić, državna tajnica u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Iva Ivanković, posebna savjetnica predsjednika Vlade Sara Lustig te župan Ivan Anušić.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više