Dobro, Michelin se evidentno nije proslavio, ali svi su se smijali i njihovom prvom vodiču za New York

Zašto je ipak važno to što su se uopće pojavili u Hrvatskoj

Nekoliko sati nakon što je objavljeno da je Michelin konačno stigao u Hrvatsku i da je prvi restoran s njihovom zvjezdicom Monte u Rovinju, počele su polemike.

Propusti su evidentni. Proglašavajući Monte, dakle rovinjski restoran, najboljim u Hrvatskoj, na službenom Twitteru objavili su fotografiju Dubrovnika. To se, jasno, može pripisati nepažnji community managera pa taj lapsus nitko nije agresivno prenosio. No onda je izašla i lista preporuka 35 restorana koja je, i ako je skroz benevolentno iščitavate, neobična.

Obilazili su samo Istru, Dubrovnik i Zagreb

Kao prvo, uopće se ne spominje šibenski Pelegrini, koji hrvatski chefovi međusobno redovito proglašavaju najboljim u zemlji. Velika je šansa da bi ga uvrstili no, kako se čini, Michelinovi inspektori obilazili su samo Zagreb, Dubrovnik i Istru. Na listi u Zagrebu, s druge strane, našli su se recimo turistička Agava iz Tkalčićeve i Boban; u vodiču za 2017. naveden je zatvoreni Fajn, kao adresa Takenoka stoji Kaptol centar iako je lokal od svibnja 2016. u Masarykovoj i tako dalje.

No, kako su primijetili blogeri s Kulta plave kamenice, Michelin redovito ima problema kad dođe na novi teritorij pa je, recimo, “cijeli Manhattan ismijavao njihov prvi njujorški vodič”. Vrlo brzo su otklonili propuste pa su postali i lokalno relevantni. Globalno ionako neosporno jesu relevantni i nije nevažno to što su se uopće pojavili. Za turizam je ovo, realno, genijalno. Pritom nitko od kritičara ili chefova koji su večeras istupili na društvenim mrežama nije osporavao činjenicu da je Monte ozbiljno dobar restoran.