Dok kuhate božićni obrok otvorite prozore, zagađenje unutarnjeg prostora na taj dan najveće je u godini

Mjerenje je pokazalo da zagađenje vrhunac doseže u 8, 12 i 18 sati

FOTO: Jed Owen/Unsplash

Američki znanstvenici savjetuju da za božićne blagdane obroke kuhate uz otvorene prozore jer istraživanje sugerira da u te dane imamo najveće onečišćenje zatvorenog prostora u godini, piše NY Breaking.

Unutrašnje onečišćenje veće je na Božić nego na bilo koji drugi dan u godini, a glavni je razlog priprema svečanog obroka.

Mjerenje onečišćenja

Znanstvenici sa Sveučilišta Berkley analizirali su unutrašnje razine onečišćenja u 4000 kućanstava.

Smjernice Svjetske zdravstvene organizacije o kvaliteti zraka preporučuju da godišnji PM 2.5 ne smije premašiti pet mikrograma po kubičnom metru zraka.

PM2.5 su sićušne čestice zagađivača zraka dovoljno malene da se udahnu duboko u pluća. Ova vrsta onečišćenja povezana je s većim rizikom kardiovaskularnih bolesti i bolesti dišnog sustava.

U ovo vrijeme je najgore

Zimi smo više u zatvorenim prostorima i često kuhamo, a to mijenja zrak koji udišemo, kazao je glavni autor studije dr. David Lunderberg. Kod velikih emisija, čestice onečišćenja zraka porasle su do razine veće od 30 mikrograma po kubičnom metru.

Oko pola koncentracije PM2.5 stiže izvana, a oko 28 posto od aktivnosti kao što su kuhanje i čišćenje. Zagađenje vrhunac doseže u 8, 12 i 18 sati, u vrijeme pripreme obroka.

Kuhanje je veliki zagađivač

Stručnjaci savjetuju da treba otvoriti prozore ako je vjerojatno da će božićno kuhanje proizvesti puno zagađenja. Zapaljene svijeće još su jedan izvor unutarnjih čestica.

Pojačana emisija bila je češća tijekom pripreme obroka, praznika koji se slave druženjem uz hranu, vikendom i tijekom zime, što ukazuje da je kuhanje dominantan izvor slučajnih PM2.5, zaključuje studija, objavljena u Proceedings of the National Academy of Sciences.