Dolazi li miris vanilije doista iz dabrovih žlijezda?

Evo odgovora na intrigantne postove koji kruže društvenim mrežama

FOTO: Francesco Ungaro/Unsplash

Svakih nekoliko godina na internetu se pojavi tvrdnja da se umjetna aroma vanilije u kolačićima ili sladoledu dobiva iz dabrove stražnjice.

Razni postovi upozoravaju potrošače da je ova tvar, kastoreum, možda “prerušena” u prirodnu aromu na popisu sastojaka određenog proizvoda, piše Business Insider.

Ova tvrdnja nije posve netočna, dabrovi uistinu izlučuju slatkasti i jestivi kastoreum iz takozvanih ricinusovih vrećica, ali on ipak nije sadržaj proizvoda s okusom vanilije.

Skup je i rijedak

Kastoreum je nevjerojatno rijedak i skup pa nema šanse da se nalazi u proizvodima s okusom vanilije, kažu stručnjaci za National Geographic.

Kastoreum je žućkasto-smeđa tvar koja se nalazi u ricinusovim vrećicama koje su smještene između dabrove zdjelice i baze repa.

Dabrovi obilježavaju teritorij gradeći hrpe mulja, štapova ili trave uz rub vode te sve prekriju izlučevinama kastoreuma. Ti humci ispuštaju dovoljno jak miris da ih ljudi mogu lako otkriti. Miris je mošusan i slatkast, a njegova snažna aroma dolazi od biljaka kojima se dabrovi hrane.

Koristio se u proizvodnji parfema

Ljudi kastoreum koriste više od 2000 godina, uglavnom za liječenje glavobolje, uhobolje, zubobolje, groznice i gihta.

Rimljani su ga palili u svjetiljkama vjerujući da može izazvati pobačaj. Intenzivno se koristio i u proizvodnji parfema. Ali dobivanje kastoreuma iz dabrova je vrlo intenzivan proces. Životinje se moraju uspavati, a zatim se njihove žlijezde moraju pomusti.

Tvar se može skupiti i iz mrtvih dabrova ako im se analne vrećice uklone i ostave da se suše.

Ima ga u švedskom likeru

Početkom 20. stoljeća, kastoreum se počeo pojavljivati u nekim namirnicama kako bi im dodao miris vanilije i maline. Ali je upotreba, oko 1987. godine postupno pala.

Iako je siguran za jelo, malo je vjerojatno da ćete ga naći u hrani. Ova tvar danas se vrlo rijetko dodaje namirnicama, a ima ga, primjerice, u švedskom likeru.

Danas 99 posto svjetskog okusa vanilije dolazi iz sintetskih izvora kao što je vanilin. Uzgoj mahuna vanilije je jeftinija i manje radno intenzivna alternativa.