Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Život

Život Došli smo na korak od otkrića podrijetla koronavirusa. Tajna je u misterioznim genskim sekvencama

Sve je više dokaza da se prijenos virusa dogodio na tržnici s divljim životinjama

Medical workers carry out tests on samples of suspected COVID-19 coronavirus cases at the Maccabi Health Services laboratory in Israel's central city of Rehovot on May 27, 2020. Israeli HMO Maccabi operates one of the biggest automated medical labs in the world that performs several thousand tests per day, where numerous and diverse tests are performed with no human intervention. Results are transferred directly to the referring physician's computer and recorded in each member's computerised medical record, usually in less than 24 hours.,Image: 522999337, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no

Već tri godine vode se rasprave o porijeklu koronavirusa, odnosno je li se na ljude proširio s divljih životinja ili je procurio iz laboratorija. Francuska znanstvenica Florence Debarre, koja se specijalizirala za evolucijsku biologiju i radi u Francuskom nacionalnom centru za znanstvena istraživanja, otkrila je podatke genetskih sekvenci koje su kineski istraživači objavili u GISAID-u, virološkoj bazi podataka, piše Science.

Kineski tim prikupio je uzorke iz okoliša veletržnice morskih plodova Huanan koja je bila povezana s ranim slučajevima covida, a prodavala je i žive sisavce za hranu. Debarre je te genetske uočila sekvence, a GISAID ih je odmah uklonio, napominjući da je to na zahtjev podnositelja. Debarre kaže da joj je trebalo pet dana da prepozna tu količinu dostupnih podataka i njihovu potencijalnu važnost.

Podaci brzo nestali iz baze

Debarre je brzo kontaktirala Kristiana Andersena i druge koautore izvješća o genetskim sekvencama dva preprinta objavljenima u veljači 2022.godine koji su poduprli teoriju o porijeklu virusa s tržnice. Michael Worobey, evolucijski biolog sa Sveučilišta Arizona, kaže da još analiziraju nove genetske informacije. Ali, dodaje da je on sada učvrstio svoje stajalište da virus ima zoonotsko porijeklo.

Za Science Insider, Worobey je izjavio da postoji sve više dokaza da se prijenos virusa dogodio na tržnici s divljim životinjama. Virolog Edward Holmes sa Sveučilišta u Sidneyu još je 2014. godine snimio sliku kunopsa u kavezu na prodaju na tržnici Huanan. No, Kina je poricala da se na tržnici prodaju živi sisavci sve do dokumenta iz lipnja 2021.godine.

Kada su znanstvenici kontaktirali Georgea Gaoa i kineske kolege kako bi surađivali u analizi otkrivenih sekvenci, podaci su ubrzo nestali iz baze. Na pitanje zašto, Gao nije odgovorio. Novi podaci sad podupiru teoriju da su životinje s tržnice u Wuhanu zaražene koronavirusom izazvale pandemiju.

Svi se pitaju odakle je virus

Nekoliko znanstvenika predstavilo je svoja saznanja stručnoj Znanstvenoj savjetodavnoj skupini za podrijetlo novih patogena( SAGO) koju je prošle godine oformila Svjetska zdravstvena organizacija. “Podaci još više upućuju na porijeklo virusa s kineske tržnice”, kaže Andersen, evolucijski biolog u Scripps Research koji je jedan od znanstvenika koji analiziraju nove podatke. Ako je tako, nova saznanja potkopavaju mišljenje glasne manjine da je laboratorij u Wuhanu vjerojatno izvor koronavirusa.

S obzirom na to da je misterij porijekla virusa predmet intenzivnog globalnog interesa i rasprave koja izaziva podjele, otkriće podataka i njihov brzi nestanak sigurno će pokrenuti pitanja o tome zašto kineski tim nije ranije objavio sekvence. Bivši voditelj kineskog centra za kontrolu i prevenciju Gao rekao je da sekvence nisu ništa novo. “Imali smo saznanja da se životinjama nezakonito trguje i odmah smo zatvorili tržnicu”, rekao je.

Znanstvenici se nadaju da će kineske kolege učiniti sekvence dostupnima i objaviti ih što je prije moguće. Gaov tim prikupljao je uzorke s mnogih štandova na tržnici Huanan u razdoblju između 1. siječnja i 2. ožujka 2020. godine.

Uzorci sadržavali DNK sisavaca

Prošle su godine izvijestili da su neki uzorci koji su bili pozitivni na koronavirus također imali ljudski genetski materijal, ali ne i DNK drugih životinja. U zaključku objavljenom u Research Squareu u veljači 2022.godine kineski znanstvenici su napisali da tržnica nije izvor pandemije već da se radi o jednostavno pojačanom širenju virusa SARS-CoV-2. Nekim kineskim znanstvenicima taj je scenarij sugerirao da je virus nastao izvan Kine i da je nekako stigao do Wuhana.

Analiza predstavljena na panelu WHO ovoga tjedna, koja još nije objavljena u recenziranom časopisu, sugerira da su neki prikupljeni uzorci pozitivni na koronavirus sadržavali DNK ili RNK kupopsa, cibetki i drugih sisavaca za koje se sada zna da su vrlo osjetljivi na virus. Kunopas je visoko na popisu potencijalnih domaćina ali nije jedini.

Nakon što analiza bude gotova, Debarre i kolege planiraju objaviti izvješće ali se nadaju da će kineski znanstvenici revidirati svoj preprint kako bi opet uključili potpune podatke sekvenci s tržnice Huanan. Kina godinama gura priču da pandemija nije započela unutar njihovih granica.

Držali životinje u groznim uvjetima

Kineski dužnosnik je početkom 2020.godine sugerirao da je virus utekao iz laboratorija u Marylandu. Tvrdili su da nisu pronađeni dokazi da su žive životinje ilegalno prodavane na tržnici Huanan. A samo tri mjeseca kasnije objavljena je studija koja dokumentira prodaju desetak tisuća sisavaca na mokrim tržnicama u Wuhanu.

Životinje su držane u nehigijenskim i skučenim uvjetima koji pogoduju širenju virusa, a među njima je bilo više od 1000 kunopasa. Andersen kaže kako ne očekuje da će novi podaci uvjeriti sve da je virus nastao na tržnici nego će neki tvrditi da su ga ljudi tamo donijeli i prenijeli životinjama.

Joel Wertheim, evolucijski biolog s UC San Diego koji surađuje s Andersenom i drugima u analizama novootkrivenih sekvenci, kaže da neki kritičari hipoteze o prelijevanju žele uvjerljivije dokaze nego što znanost može pružiti. Ali tu razinu podataka nikada nećemo dobiti.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više