Život

Dosta logično, nova studija je otkrila da je ponedjeljak najizgledniji dan za infarkt. Što se tiče mjeseca, riskantan je prosinac

Otkrili su i dan u tjednu te mjesec kad je vjerojatnost najmanja

FOTO: University of Liverpool Faculty of Health & Life Sciences/Flickr

Novo švedsko istraživanje kaže da godišnje doba i dan u tjednu mogu utjecati na povećanje šanse da nam se dogodi srčani udar. Znanstvenici su za ovu studiju analizirali podatke 156.000 pacijenata primljenih u bolnicu zbog srčanog udara tijekom sedam godina. Uočili su nekoliko iznenađujućih stvari kada najčešće dolazi do infarkta. Gledajući na dane u tjednu, većina srčanih udara javlja se ponedjeljkom, najmanje subotom.

Rizik srčanog udara u ponedjeljak je veći za 11 posto u odnosu na druge dane. Mladi, zaposleni ljudi ranjiviji su ponedjeljkom i njihov je rizik od infarkta za 20 posto veći prvog dana radnog tjedna. Gledajući na mjesece u godini, najgori je prosinac, a srpanj je najbolji. Ljetni praznici sigurniji su za srce nego oni zimski oko Božića i Nove godine.

Promjene u biološkom sustavu

Vrijeme kada su srčani udari češći podudara se sa visokim i niskim razinama stresa, kao na primjer povratak na posao u ponedjeljak. Već je prije jedno istraživanje utvrdilo da stres može biti okidač za promjene u biološkom sustavu koje nas mogu učiniti ranjivijima na srčani udar. Kako rastu razine stresa, tako se pojačava aktivnost u amigdali, dijelu mozga odgovornom za emocije.

To potiče koštanu srž da proizvodi više imunoloških stanica za obranu od stresa. Ali više imunoloških stanica izaziva i rast upala, a to može oštetiti arterije i srce. Zato, svakako nastojte umanjii stres da bi pomogli svome srcu. Vježbanje, duboko disanje ili čak gledanje komedije, načini su koji dokazano pomažu i koji mogu smanjiti aktivnost u amigdali.

Nastavite čitati