Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Život

Dugoročna prognoza do Velike Gospe: Vrhunac toplinskog vala danas i sutra, od nedjelje pljuskovi, na obali neverini

Uz granicu sa Slovenijom mjestimično će biti moguća tuča

FOTO: Bruno Fantulin/Pixsell

Toplinski val nad našim krajevima sporo se premješta prema istoku, a prestanak njegovog djelovanja u unutrašnjosti se očekuje u nedjelju, dok će Jadran osvježenje čekati do utorka. Najavljuje tako meteorolog N1 televizije Bojan Lipovšćak u iscrpnoj vremenskoj prognozi do Velike Gospe.

Dok se južno od Alpa trenutno nalazi toplinski val sa suhim stabilnim vrućim zrakom, sjeverno od Alpa je manja količina nestabilnog hladnog zraka, bogatog vlagom. Meteorolog najavljuje kako će se hladan zrak preko Alpa prebaciti u subotu i nedjelju nad sjevernu Italiju i Panonsku nizinu; bit će praćen grmljavinskim pljuskovima, mjestimičnom tučom i udarima vjetra.

Nestabilnosti za vikend

Lipovšćak za danas najavljuje sunčano, vruće i sparno uz moguću slabu dnevnu naoblaku. Temperature će u unutrašnjosti ići do 35 stupnjeva, na Jadranu od 36 do 39, uz jak maestral i vrlo visok UV indeks. Sutra i dalje sunčano i vruće, uz večernje povećanje naoblake koja će stizati sa sjeverozapada. Naoblaka, koja će se u nedjelju proširiti na područje između Save i Drave, bit će praćena grmljavinom, pljuskovima, udarima vjetra i manjim padom temperature.

Tuča je, najavljuje meteorolog, moguća mjestimice uz granicu sa Slovenijom i planinskim krajevima Slovenije. Na Jadranu i sutra sunčano i vruće, uz vruću noć s temperaturama iznad 24 Celzijeva stupnja; dnevne temperature penjat će se do 38. U nedjelju će biti nestabilno, a promjena vremena će do kraja dana zahvatiti i obalu. “Na sjevernom Jadranu zapuhat će jaka mjestimice i olujna bura. Promjena vremena će se u obliku neverina premještati sa sjevernog prema južnom Jadranu”, najavljuje Lipovšćak.

Ova promjena vremena donijet će i nešto niže dnevne temperature, u unutrašnjosti oko 25, na Jadranu od 28 do 30 Celzijevih stupnjeva pa bi od ponedjeljka trebalo biti nešto hladnije i pretežno oblačno vrijeme. “Krajem tjedna postupna stabilizacija vremena uz porast temperature i obilje sunca. Predviđamo stabilno, sunčano i toplo vrijeme za praznik Velike Gospe, a promjena vremena sa zahlađenjem, kišom i padom temperature izgledna je oko 17. kolovoza”, prognozira meteorolog N1 Bojan Lipovšćak.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više