Dva frenda u ugostiteljstvu su od djetinjstva; sad su zajedno otvorili nepretenciozan restoran u Hvaru

Restoran se zove Štajun, sve se vrti oko hrane koja je u tom trenutku u sezoni

FOTO: FOTO FOR

U gradu Hvaru početkom svibnja otvoren je Štajun, restoran koji se u moru novootvorenih pretencioznih mjesta u kojima se konstantno inzistira na nekoj posebnoj, dosad neviđenoj ponudi, pomalo izdvaja jednostavnošću. Izgleda kao ugodna, jednostavna konoba kakvu si zamišljate na moru, otvorenu prije 20, 30 godina.

Otvorila su ga dva Hvaranina i prijatelja iz djetinjstva, Franko Žuvela i Hrvoje Tomičić. Na vlastiti restoran odlučili su se nakon godina rada u ugostiteljstvu, iako su obojica relativno mladi. Franko je sa svoje 23 godine vjerojatno jedan od mlađih poduzetnika na Hvaru; posljednje dvije godine, sa svojom firmom Vijola, bavi se distribucijom hrvatskih i inozemnih vina. Hrvoje ima 28 godina te je godinama radio u hvarskom restoranu Kod Kapetana gdje je, kaže, dobio golemo bogato iskustvo.

Štajun Foto For

U ugostiteljstvu od djetinjstva

Inače, obojica dolaze iz ugostiteljskih obitelji te su, objašnjavaju, u tim vodama od devete godine života. “Nismo naravno kuhali s devet godina, ali uvijek je to bilo ‘dodaj ovo, ponesi ono’…”, objašnjava Franko i kaže da su tako stekli neke osnovne vještine važne za ugostiteljstvo kojim su se nastavili baviti.

Štajun Foto For

Sam restoran je smješten u pomalo uvučenom dijelu Hvara, na adresi Težačka 2. Na tipičnu mediteransku terasu stane oko 60 ljudi, dok u nešto intimnijem prostoru konobe stane njih tridesetak. Unutra se nalaze bariqque bačve i turan, stara naprava za tiješnjenje grožđa.

Štajun, Hvar Foto For
Štajun Foto For

Sve što je u sezoni

U restoranu se sve vrti oko dvije ključne stvari: dobrih domaćih vina i sezonskih namirnica na kojima inzistiraju. Otud i ime restorana; štajun na hvarskom dijalektu znači sezona ili vrijeme od nečeg; štajun od šparoga recimo,što usput još uvijek traje. Osim šparoga, koje su sad vrlo zastupljene zahvaljujući kišama koje su im produljile sezonu, ovih dana u ponudi češće će se spominjati i artičoke.

Štajun Foto For
Štajun Foto For

Sezona im je ključna, objašnjavaju, jer su namirnice tad u najboljem izdanju, ali i najpovoljnije. Što se tiče cijena, plata bijele ribe za dvije osobe im je, recimo, 460 kuna, plata kao predjelo koja uključuje hobotnicu, marinirane škampe i inćune košta 115 kuna, a brudet od sipe 120 kuna.