Dva investitora traže od Applea da razvije novi software koji bi kontrolirao vrijeme koje klinci provedu na iPhoneu

Pozivaju se na istraživanja koja govore o negativnom utjecaju tehnologije na mentalno zdravlje

ZADNJA IZMJENA: sij. 8, 2018
Foto: Anoop Kumar/Flickr

Djeca i pametni telefoni uvijek su predmet rasprava, a pogotovo kad je u pitanju korištenje i ograničavanje vremena provedenog na mobitelima, a dva Appleova investitora sad pozivaju kompaniju da doista učini nešto po tom pitanju.

Jana Partners LLC i CalSTRS (California State Teachers’ Retirement System) Appleu su poslali pismo, u kojem tvorce iPhonea mole da razviju novi software koji bi pomogao roditeljima da lakše kontroliraju djecu i ograničavaju njihovo korištenje mobitela. Zamolili su ih da istraže utjecaj prekomjernog korištenja na mentalno zdravlje djece, piše The Wall Street Journal. Ove dvije grupacije u vlasništvu imaju Appleove dionice u vrijednosti od oko dvije milijarde dolara, što je prilično mali udio s obzirom da je tržišna vrijednost tvrtke veća od 900 milijardi dolara.

Sve je veći dokaz negativnih učinaka

Iako iPhone već ima neka ograničenja koja roditeljima pomažu djeci blokirati pristup određenim aplikacijama, ovi investitori žele da kompanija ipak učini nešto više. Zato su zatražili pomoć Jean M. Twenge, doktorice sa Sveučilišta u San Diegu.

Kako piše The Wall Street Journal, investitori smatraju da sadržaj i količina vremena potrošenog na mobitelu moraju biti prilagođeni mladima. Upućuju na istraživanje doktorice Twenge i drugih koji iznose sve veći broju dokaza o negativnom utjecaju tehnologije na djecu. To je jedan od razloga zbog kojih je CalSTRS odlučio podržati kampanju.

Istraživači imaju prilično težak zadatak

O problemu pametnih telefona i djece, Twenge je govorila u priči koju je objavio The Atlantic u rujnu prošle godine. “Zovem ih iGenima. Generacije rođene između 1995. i 2012. godine, rastu s pametnim telefonima, imaju profil na Instagramu i prije nego što krenu u srednju školu, i ne znaju za vrijeme prije interneta. Psihološki su ranjiviji od milenialsa.

Stope tinejdžerske depresije i samoubojstva su porasle od 2011. godine. Bez pretjerivanja, iGeni su na rubu najgore krize mentalnog zdravlja u posljednjih nekoliko desetljeća. Razlozi za to se mogu pratiti na njihovim telefonima”, napisala je Twenge. Budući da je iPhone najbolje prodavani uređaj u 2017. godini, Twenge i njezini kolege vjerojatno imaju pred sobom prilično težak, ali i društveno koristan zadatak.

Andrea Božić
Telegram autor
211 članak Više o autoru