Život

Dva lijeka dramatično smanjila tumor dojke za samo 11 dana, pokazala jedna studija

U periodu kraćem od 2 tjedna u 11 posto praćenih slučajeva karcinom je nestao

Mary Pocock receives therapeutic touch from Maureen Smith. It's a moment of prayer for both women. Pocock's breast cancer has metastasized and she spends four hours a week in chemotherapy daycare at Princess Margaret Hospital. Doctors tell Pocock people with metastatic breast cancer usually live two years. "But that's their reality," Pocock said. My reality is that I have no idea."
FOTO: Michael Swan

Britanski znanstvenici, na Europskom kongresu o karcinomu dojke, objavili su svoje rezultate koji bi mogli značiti da neke žene više neće trebati iscrpljujuće kemoterapije. Lijekovi su testirani na 257 žena, ciljajući specifične slabe točke nađene u jedne od 10 žena. Liječnici se nisu ni nadali ovakvim rezultatima. Promatrali su, zapravo, kako lijekovi mijenjaju karcinome u kratkom periodu od dijagnoze do operacije. Ali kada je došao dan operacije, u nekih pacijentica nije više bilo ni traga tumoru.

Profesorica Judith Bliss sa Instituta za istraživanje karcinoma u Londonu, rekla je da je djelovanje lijekova bilo dramatično. Korišteni su lijekovi lapatinib i trastuzumag poznat kao herpicin. Oba lijeka ciljala su protein HER2 koji hrani rast nekih karcinoma. Hercepin djeluje na površinu kancerogenih stanica dok lapatinib prodire unutar stanice i uništava HER2.

Potrebne su dodatne studije

Prikaz karcinoma dojke
Prikaz karcinoma dojke Ed Uthman/Flickr

Studija je rađena u bolnicama u Manchesteru, a tumori su bili veličine od 1 do 3 centimetra. Za manje od 2 tjedna u 11 posto slučajeva karcinom je nestao, a u 17 posto slučajeva postao je manji od 5 mm. Trenutna terapija za HER2 pozitivan karcinom dojke je operacija pa kemoterapija i herceptin. Profesorica Bliss vjeruje da uskoro neke žene neće trebati kemoterapiju. Naravno, ovo slučajno otkriće zahtijeva opsežnije studije jer HER2 pozitivni karcinomi imaju veći rizik recidiva.

Ovako brzi odgovor na terapiju daje liječnicima neprocjenjive mogućnosti da identificiraju žene koje reagiraju na tretman i koje tako ne bi trebale kemoterapiju. Smatra se da je karcinom dojke barem deset različitih bolesti od kojih svaka ima različit uzrok, očekivano trajanje života i zahtijeva različiti pristup liječenju. Ovo slučajno otkriće moglo bi biti veliki početni korak u pronalaženju novih načina liječenja HER2 pozitivnih karcinoma.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu